Faturat e gazit dhe energjisë 50 dhe 25 për qind rritje nga 1 janari

0
550

Pa ndërhyrjen e qeverisë, faturat e gazit do të rriten me 50% nga 1 janari, faturat e energjisë elektrike me të paktën 17%, por ndoshta me 25%, është parashikimi nga Davide Tabarelli, president i kompanisë së njohur konsulente italiane ”Nomisma Energia”.

”Tarifat e gazit vendosen çdo tremujor nga ARERA, në bazë të çmimeve ndërkombëtare”, shpjegon Tabarelli.

”Por, këta, pasi heshtën për 10 vjet, në mesin e vitit 2021 u çmendën dhe tashmë janë jashtë kontrollit. Në tremujorin tetor-dhjetor, tarifa ARERA është 0,95 euro për metër kub. Por, duke pasur parasysh trendin e tregjeve ndërkombëtare, pa ndërhyrjen e shtetit për të qetësuar, në tremujorin janar-mars 2022 do të arrijë në 1,4 euro. E njëjta gjë vlen edhe për faturën e energjisë elektrike, e cila varet drejtpërdrejt nga çmimi i metanit duke qenë se një pjesë e mirë e energjisë elektrike prodhohet nga impiantet e gazit”, shton Tabarelli.

”Që nga 1 tetori kemi pasur një rritje të pabesueshme prej 30%, kur zakonisht rritjet ishin 1%. Sot në tregjet spot energjia elektrike kushton nga 250 euro për megavat orë në gati 300 (në të kaluarën dukej shumë kur kushtonte 40-50 euro). Pa një ndërhyrje të shtetit, rritja e faturës së energjisë elektrike më 1 janar do të ishte nga 17 në 25%”, theksoi ai.

Shkaqet e gazit të shtrenjtë për Tabarellin janë të shumta.

“E para është se rezervat janë të ulëta, sepse Rusia dërgon më pak gaz në Evropë. E dyta  ishte rikuperimi i prodhimit pas pandemisë. Kina ka rritur kërkesën për gaz për të dalë nga qymyri, kompanitë e energjisë investojnë më shumë në burime të rinovueshme dhe më pak në fosile, por kërkesa për gaz nuk ulet. Era dhe energjia hidroelektrike në disa vende kanë reduktuar prodhimin për shkak të kushteve atmosferike. Më në fund, tregjet janë në duart e spekulimeve dhe politikanët nuk dinë se ku të shohin”, përfundon Tabarelli.