50 fakte interesante rreth arsimit nëpër botë – nga Jeta Tetrica

0
799

50 fakte interesante rreth arsimit nëpër botë

Nga Jeta Tetrica

1.Që nga viti 2012, 31 milionë nxënës të shkollave fillore në mbarë botën e braktisën shkollën, ndërsa 32 milion tjerë përsëritën një vit.

 1. Në sub-Sahariane, 11.07 milionë fëmijë lënë shkollën përpara se të përfundojnë arsimin e tyre fillor. Në Azinë Jugore dhe Perëndimore, ky numër arrin në 13.54 milionë.
 2. Sipas UNESCO-s, 61 milionë fëmijë të moshës së shkollës fillore nuk u regjistruan në shkollë në vitin 2010. Nga këta fëmijë, 47% nuk ​​pritej të hynin kurrë në shkollë, 26% ndoqën shkollën por u larguan dhe 27% e mbetur pritet të ndjekin shkollën në të ardhmen.
 3. Fëmijët që jetojnë në një mjedis rural kanë dy herë më shumë gjasa të jenë jashtë shkollës sesa fëmijët e qytetit. Përveç kësaj, fëmijët nga 20% i më të pasurve të popullsisë kanë 4 herë më shumë gjasa të shkojnë në shkollë sesa 20% i më të varfërve.
 4. Në vendet në zhvillim, me të ardhura të ulëta, çdo vit shtesë arsimimi mund të rrisë të ardhurat e ardhshme të një personi mesatarisht me 10%.
 5. Gratë që janë më pak të arsimuara kanë më shumë fëmijë, mesatarisht 2-5 fëmijë, gjatë gjithë jetës së tyre në krahasim me gratë më të arsimuara, mesatarisht 1-7 fëmijë.
 6. Gratë me arsim fillor kanë 13% më shumë gjasa të dinë se prezervativët mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre për t’u prekur nga HIV/AIDS. Një edukim mund të ndihmojë në uljen e përhapjes së këtij virusi duke promovuar praktika më të sigurta seksuale.
 7. 9.53% e fëmijëve jashtë shkollës në botë janë vajza dhe 2/3 e njerëzve analfabetë në botë janë gra.
 8. Në Korenë e Jugut, nxënësit e shkollave të mesme kanë dy turne çdo ditë që bën rreth 12-13 orë në shkollë.
 9. Për studentët në Korenë e Jugut, në përgjithësi është një ditë e gjatë në shkollë. Ata fillojnë shkollën në 8 të mëngjesit dhe vazhdojnë deri në orën 16:00. Ata kthehen në shtëpi për të ngrënë dhe më pas kthehen për turnin e dytë nga ora 18:00 deri në 9-22:00.
 10. Shkollat ​​japoneze mësojnë Edukimin Moral në të njëjtin nivel me lëndët e tjera si Matematika.
 11. Në Iran, të gjitha shkollat ​​janë të ndara në gjini. Vajzat dhe djemtë shkollohen veçmas deri në momentin që arrijnë në kolegj. Në fakt, vetëm mësueset femra marrin mësime për vajzat dhe mësuesit meshkuj për djemtë.
 12. Shkollat ​​në Francë planifikojnë dreka 1-2 orëshe të përgatitura plotësisht për t’i mësuar nxënësit për përgatitjen dhe rëndësinë e ushqimit.
 13. Arsimi në Danimarkë ofrohet pa pagesë në të gjitha nivelet dhe ka nëntë vjet arsim të detyrueshëm. Shpenzimet publike për arsimin dhe trajnimin korrespondojnë me 7% të PBB-së së vendit dhe rreth 13% të totalit të shpenzimeve publike.

Mësimi i të rriturve luan një rol të konsiderueshëm në sistemin arsimor dhe shumë danezë marrin pjesë në një lloj mësimi formal ose joformal. Danimarka është gjithashtu e njohur për shoqatat dhe organizatat e saj të shumta lokale në nivel bazë.

 1. Shkollat ​​e hershme publike në Shtetet e Bashkuara nuk u fokusuan në akademikë si matematika apo leximi. Në vend të kësaj ata mësuan virtytet e familjes, fesë dhe komunitetit.
 2. Vajzat zakonisht mësoheshin si të lexonin, por jo si të shkruanin në Amerikën e hershme.
 3. Në Amerikë ideja e një edukimi progresiv, duke edukuar fëmijën për të arritur potencialin e tij të plotë dhe duke promovuar dhe marrë pjesë në mënyrë aktive në një shoqëri demokratike, filloi në fund të viteve 1800 dhe u përhap gjerësisht në vitet 1930. John Dewey ishte themeluesi i kësaj lëvizjeje.
 4. Gjatë viteve 1960, Shtetet e Bashkuara kishin një sistem shkollash të ndara racialisht. Kjo ishte pavarësisht vendimit të Gjykatës së Lartë të Brown kundër Bordit të vitit 1954. Nga fundi i viteve 1970, shkollimi i veçuar në Shtetet e Bashkuara u eliminua.
 5. Arsimi në Singapor është i detyrueshëm. Që nga viti 2003, të gjithë fëmijët duhet të regjistrohen në shkollë. Kjo fillon që në moshë të re e deri në arsimin fillor dhe të mesëm. Rregulli i arsimit të detyrueshëm vlen si për shtetasit ashtu edhe për të huajt. Nëse prindërit nuk arrijnë t’i mbajnë fëmijët e tyre në shkollë ose në shtëpi, ata mund të përballen me gjoba të konsiderueshme. Madje, ata mund të shkojnë në burg deri në 12 muaj.
 6. Qytetarët e Singaporit marrin arsim fillor falas. Arsimi i mesëm kushton rreth 5 dollarë në muaj. Ndërsa ka kosto të tjera që lidhen me arsimin, ato nuk i kalojnë 30 dollarë në muaj në të dyja rastet (arsimi fillor ose i mesëm). Kështu, arsimi është ende i përballueshëm për të gjithë Singaporianët.
 7. Singapori është lider në shkencë dhe lexim. Vitet e fundit, Singapori ka qenë në gjendje të kryesojë të gjitha vendet në vlerësimin PISA në lidhje me aftësinë shkencore dhe leximin.
 8. Shkolla më e lartë në botë ndodhet në Phumachangtang, Tibet, në një lartësi prej 5.373 metra mbi nivelin e detit.
 9. Brazil, ngrënia me familjen është një pjesë e rëndësishme e kulturës, kjo është arsyeja pse shkollat fillojnë në orën 7 të mëngjesit dhe mbarojnë në mesditë, në mënyrë që fëmijët të hanë drekë me prindërit e tyre.
 10. Në Australi, Shkolla Ajrore ua transmeton leksionet nëpërmjet sinjaleve të radios nxënësve që jetojnë në zonat më të largëta.
 11. Nga të gjitha shkollat në botë, më e madhja gjendet në Indi. Ajo quhet City Montessori School dhe në të mësojnë mbi 32.000 nxënës.
 12. Kina është vendi ku fëmijët marrin më shumë detyra shtëpie. Adoleshentët në Shangai, kalojnë plotë 14 orë në javë duke bërë detyrat në tryezën e kuzhinës.
 13. Fëmijët që jetojnë në Pakistan nuk kanë asnjë të drejtë ligjore për arsimimin falas, dhe arsimi i detyrueshëm është i vlefshëm për fëmijët nga mosha 5-9 vjeç.
 14. Në Kili, pushimet verore zgjasin nga mesi i dhjetorit deri në fillim të marsit.
 15. Vendi me vitin më të shkurtër shkollor dhe ditën më të gjatë shkollore është Franca.
 16. Fëmijëve në Gjermani u jepet një kon i veçantë i quajtur Schultüte plot me stilolapsa, lapsa, minilibra, ushqime dhe dhurata të tjera, të cilat mund të hapen vetëm kur ata fillojnë shkollën.
 17. Fëmijët kanadezë marrin shumë leksione në frëngjisht dhe anglisht.
 18. Fëmijët në Holandë e fillojnë shkollën në ditëlindjen e tyre të katërt, kështu që në klasë ka gjithmonë një nxënës të ri.
 19. Anglia është shtëpia e shkollës me konvikt më të vjetër në botë – Shkolla e Mbretit në Kanterbëri, pavarësisht se është themeluar në vitin 1567, ofron një edukim të plotë modern, dhe është e pajisur më të gjithë mjetet e duhura.
 20. Pavarësisht nëse rastis fundjavë apo pushim, fëmijët në Rusi e fillojnë gjithnjë shkollën në ”Ditën e Njohurive”, që është 1 shtatori.
 21. Shkolla më e vogël në botë ndodhet në Torino të Italisë, dhe në të shkon vetëm 1 nxënës.
 22. Finlanda ka moshën më të lartë të nisjes së shkollët nga fëmijët, dhe njëherazi një nga sistemet më të suksesshme të arsimit. Aty fëmijët ulen për herë të parë në bankat e shkollës në moshën 7-vjeç.
 23. Në Kenia, fëmijët nuk janë ligjërisht të detyruar të shkojnë në shkollë, por shumica e tyre e bëjnë këtë.
 24. Për shkak të problemeve periodike me përmbytjet me të cilat përballet vendi, Bangladeshi ka mbi 100 shkolla lundruese. Secila prej tyre ka qasje në internet, bibliotekë dhe furnizohet me energji me anë të paneleve diellore.
 25. Në SHBA gjendet mësuesja më e moshuar në botë. Ajo është Anjez Zhelesnik, 101-vjeçe.
 26. Një nga lëndët që mësohet në shkolla islandeze është thurrja e trikove.
 27. Shkolla fillore në Pumaçangtang të Tibetit, mendohet të jetë shkolla më e lartë në botë, 5.373 metra mbi nivelin e detit.
 28. Nuk ka shkolla private në Finlandë. Diskriminimi është i keq dhe në Finlandë ndoshta nuk do ta shihni askund, veçanërisht kur bëhet fjalë për shkollat.
 29. Rreth 60% e studentëve ndërkombëtarë që studiojnë në Canada, aplikojnë për qëndrim të përhershëm.
 30. Pavarësisht progresit, pabarazia gjinore në arsimimin e të rinjve mbetet e vazhdueshme në pothuajse një në pesë vende.
 31. Azia Jugore është shtëpia e më shumë se gjysma e popullsisë globale analfabete (51%).
 32. 91% e amerikanëve besojnë se artet janë jetësore për të siguruar një arsimim të mirëfilltë.
 33. Shumica e fëmijëve në mbarë botën marrin një arsimim bazë – të mësuarit për të lexuar, shkruar dhe për të bërë matematikë të thjeshtë.
 34. Në Nigeri, rreth 10.5 milionë fëmijë nuk janë në shkollë dhe pse arsimi fillor është zyrtarisht falas dhe i detyrueshëm.
 35. Në Meksikë shumica e fëmijëve të vegjël ndjekin shkollën fillore, por vetëm 62% arrijnë shkollën e mesme. Në nivelin e mesëm rreth gjysma e studentëve braktisin shkollën dhe vetëm një e katërta arrijnë arsimin e lartë, sipas organizatës joqeveritare “Mexicanos Primero” e cila po shtyn për reformën e sistemit.
 36. UNICEF-i ka ndihmuar masivisht në sistemin e arsimit të Irakut. Ka qenë ndihmesë e madhe në Irak për përmirësime të ndryshme si ndërtimi i shkollave, rregullimi i sistemeve të ujit/sanitarit në shkollat ekzistuese, duke ndihmuar në trajnimin e mbi 50000 mësuesve në sjelljen miqësore ndaj fëmijëve dhe furnizimin e miliona fëmijëve me materiale jetike shkollore. /Nga Jeta Tetrica/