Një e treta e punëtorëve zviceranë janë mbi moshën 50 vjeç

0
269

Një në tre punëtorë zviceranë është mbi moshën 50 vjeç në 2020-n, sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO), përcjell albinfo.ch.

Shkalla e papunësisë për njerëzit e grupmoshës 50-64 vjeç është më e ulët se ato midis 25 dhe 49 vjeç.

Në vitin 2020, 1.65 milionë punonjës të moshës 50 vjeç e lart jetonin në Zvicër, që përfaqëson 33.5% të popullsisë totale të punës, sipas një ankete vjetore nga zyra e statistikave. Në vitin 1991, vetëm një në katër punëtorë zviceranë (24%) ishte në tregun e punës. FSO thotë se plakja e fuqisë punëtore është e lidhur me gjeneratën “babyboomer”, njerëz të lindur midis 1945 dhe 1964, tani në të pesëdhjetat e tyre. Vitin e kaluar, 81,4% e popullsisë së moshës 50 deri në 64 vjeç ishin aktive profesionale, krahasuar me 70,9% në vitin 1991. Kjo rritje i atribuohet kryesisht rritjes së shkallës së aktivitetit të grave, përcjell tutje albinfo.ch.

Në kontekstin evropian, Zvicra ishte vitin e kaluar ndër vendet e pakta në të cilat më shumë se tetë në dhjetë persona nga mosha 50 deri në 64 vjeç ishin aktivë profesionalisht. Vendet e tjera ishin Suedia (86%), Islanda (83%) dhe Estonia (81.3%). Mesatarja e BE-së është 70.3%.