Sa e fuqishme është pasaporta zvicerane

0
174

Në Zvicër, rreth një në katër banorë vijnë nga jashtë. Ndërsa shumë duan të bëhen zviceranë, ata nuk e kanë bërë këtë për shkak të vështirësisë në marrjen e librit të vogël të kuq.

Në vitin 2019, viti i fundit për të cilin disponohen statistika, pak më shumë se 41,000 të huaj morën pasaportat e tyre zvicerane. Ky numër është pak më i ulët se në vitin 2017 (rreth 45,000) dhe 2018 (42,5000), shkruan The Local.

Ndryshe nga shumë vende të tjera, të qenit i lindur në Zvicër nuk do të thotë automatikisht se personi është zviceran nëse prindërit e tyre kanë lindur jashtë vendit dhe kanë ende pasaporta të huaja.

Por kushdo që ka arritur të marrë një pasaportë zvicerane duhet të dijë se ka një nga më të fuqishmit në botë. Kjo është sipas një studimi të ri të firmës ligjore londineze Henley & Partners, e cila e renditi pasaportën e Zvicrës si të katërtën më të fortë në mbarë botën, përcjell tutje albinfo.ch.

Renditja është në bazë të sasisë së vendeve pa viza që një person që mban atë pasaportë mund të vizitojë (në bazë të rregullave të imigracionit të vitit 2021).

Kushdo që ka një pasaportë zvicerane mund të vizitojë 186 vende pa viza, duke e renditur Zvicrën së bashku me Zelandën e Re dhe Belgjikën në vendin e gjashtë.

Vendin e parë e zuri Japonia dhe Singapori, të cilët mund të vizitojnë 192 vende pa viza, përcjell tutje albinfo.ch.

Ku renditen vendet e tjera?

Ka dallime të mëdha në numrin e vendeve që mund të vizitohen pa viza ose me vizë në mbërritje.

Qytetarët e Finlandës, Italisë, Luksemburgut dhe Spanjës mund të vizitojnë 189 vende pa viza me pasaportat e tyre.

Mbajtësit e një pasaporte në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA mund të shkojnë në 185 vende pa pasur nevojë të kuptojnë dokumentet e vizave. Australianët mund të vizitojnë 184 vende pa viza.

Shtetasit austriakë dhe danezë lejohen të udhëtojnë në 188 vende pa një leje të qartë hyrjeje.

Në anën tjetër të shkallës janë disa pasaporta që lejojnë hyrjen vetëm në një pjesë të vogël të vendeve.

Siria, Iraku dhe Afganistani kanë pasaportat më të dobëta për sa i përket zonave ku qytetarët mund të udhëtojnë pa leje hyrjeje – ata kanë akses pa viza në më pak se 30 vende në mbarë botën.

Si funksionon studimi?

Firma ligjore Henley & Partners vlerëson të dhënat nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA), midis faktorëve të tjerë, dhe u ofron udhëtarëve informacion se në cilat vende mund të udhëtojnë me pasaportat e tyre dhe nëse kërkohet vizë.

Çdo pasaportë vlerësohet në numrin total të destinacioneve në të cilat mbajtësi mund të aksesojë pa viza. Për çdo destinacion udhëtimi, nëse nuk kërkohet vizë, atëherë asaj pasaporte i jepet pikë 1. Kjo vlen gjithashtu nëse mbajtësit e pasaportës mund të marrin një vizë në mbërritje, një leje vizitori ose një autoritet elektronik udhëtimi (ETA) pas hyrjes.

Për vendet që kërkojnë vizë ose ku një mbajtës i pasaportës duhet të aplikojë për një vizë elektronike (e-Visa) të miratuar nga qeveria përpara nisjes, jepet një pikë zero. E njëjta gjë vlen nëse ata kanë nevojë për miratim para nisjes për një vizë në mbërritje.

Renditja e vendeve, megjithatë, nuk merr parasysh kufizimet aktuale të udhëtimit që vijnë nga pandemia e koronavirusit, të cilat janë të shumta.

Për shembull, mbajtësit e pasaportave zvicerane – dhe shtetasit e tjerë të BE-së – aktualisht nuk lejohen të udhëtojnë në Australi. Megjithatë, presidenti amerikan Joe Biden njoftoi së fundmi se SHBA do të lejojë evropianët e vaksinuar të hyjnë në vend nga nëntori./albinfo