Zvicra do të legalizojë përdorimin mjekësor të kanabisit

0
141

Prodhimi, kultivimi, tregtimi dhe konsumimi i kanabisit nuk do të ndalohen më në Zvicër pasi një komision që heton drogën tha se ligjet duhet të ndryshohen, njoftoi Blick.

Komisioni i Sigurimeve Shoqërore dhe Shëndetësisë i Këshillit të Shteteve (SGK-S) tha se kanabisi duhet të rregullohet në Zvicër në mënyrë që të kontrollojë “tregun e kanabisit për mbrojtje më të mirë të të rinjve dhe konsumatorëve”.

Qëllimi i SGK-S është të eliminojë tregun e zi për ilaçin në Zvicër. Një projektligj tani do të hartohet në parlamentin zviceran, shkruan The Local.

E rëndësishmja, duket se jo vetëm që do të lejohet përdorimi mjekësor, por edhe përdorimi rekreativ gjithashtu do të miratohet.

Rregulla të tjera, për shembull se si individët mund të kultivojnë dhe prodhojnë kanabis për përdorim personal, si dhe çështje tatimore, do të përcaktohen si pjesë e përpjekjes ligjore.

Vendimi u mor të martën pasdite, me 9 nga 11 përfaqësuesit e trupit që votuan pro.

Legalizimi ka mbështetje nga i gjithë spektri politik i Zvicrës, me 40 anëtarë të Këshillit Kombëtar që firmosin nismën. Ndërsa ligjet e Zvicrës për prodhimin dhe përdorimin e kanabisit janë relativisht të rrepta, një lëvizje drejt legalizimit ka filluar që prej disa kohësh. Sipas një plani të tillë, kanabisi i shitur në Zvicër do të prodhohej ekskluzivisht nga fermerët zviceranë.

Cilat janë rregullat aktuale në Zvicër për përdorimin e kanabisit?

Në mes të tetorit 2021, THC prej të paktën 1 përqind është përgjithësisht e ndaluar në Zvicër dhe përdorimi i produkteve me këtë përmbajtje (ose më të lartë) mund të dënohet me një gjobë prej 100 frangash. Sigurisht, nëse dikush është i vendosur ta pijë atë, 100 franga mund të mos jenë shumë parandaluese – por kjo është një temë për një artikull tjetër. “Në të kundërt, posedimi i deri në 10 g kanabis për përdorim personal nuk konsiderohet vepër penale”, thotë ligji, për sa kohë që nuk përdoret ose u shitet të miturve, pwrcjell tutje albinfo.ch.

Kanabisi: Cilat janë rregullat në Zvicër?

Dhe, si me pothuajse çdo gjë tjetër në Zvicrën e decentralizuar, “ka ende dallime të konsiderueshme midis kantoneve në lidhje me zbatimin e procedurës së ndëshkimit fiks”. Sidoqoftë, “lulet e kanabisit të destinuara për pirjen e duhanit me një përqindje të lartë të kanabidiolit (CBD) dhe më pak se 1 përqind THC mund të shiten dhe blihen ligjërisht”, sipas legjislacionit.

Kjo sepse, ndryshe nga THC, kanabidioli “nuk ka një efekt psikoaktiv”. Me fjalë të tjera, THC dhe CBD me përmbajtje të ulët nuk do të japin “të lartë” që kërkojnë përdoruesit rekreativ.