Veshka e derrit transplantohet tek njeriu me sukses

0
146

Për herë të parë, një veshkë derri është transplantuar tek një njeri pa shkaktuar refuzim të menjëhershëm nga sistemi imunitar i marrësit, një përparim potencialisht i madh që përfundimisht mund të ndihmojë në zbutjen e një mungese të tmerrshme të organeve njerëzore për transplant.

Procedura e bërë në NYU Langone Health në New York City përfshinte përdorimin e një veshke derri, gjenet e të cilit ishin ndryshuar në mënyrë që indet e tij të mos përmbanin më një molekulë të njohur për të shkaktuar refuzimin pothuajse të menjëhershëm.

Marrësi ishte një pacient i vdékur, me shenja të mosfunksionimit të veshkave, familja e të cilit u pajtua me eksperimentin, thanë studiuesit për Reuters.

Për tre ditë, veshka e re u ngjit në enët e saj të gjakut dhe u mbajt jashtë trupit të saj, duke u dhënë studiuesve akses në të.

Rezultatet e testimit të funksionit të veshkës së transplantuar “dukeshin mjaft normale”, tha kirurgu i transplantit Dr. Robert Montgomery, i cili udhëhoqi studimin.

Veshka bëri “sasinë e duhur që do të prisnit” nga një veshkë njerëzore e transplantuar, tha ai, dhe nuk kishte asnjë provë të refuzimit të fuqishëm dhe të hershëm të parë kur veshkat e pamodifikuara të derrit transplantohen në primatët jo-njerëzor.

Niveli jonormal i kreatininës së marrësit – një tregues i funksionit të dobët të veshkave – u kthye në normale pas transplantimit, tha Montgomery.

Në Shtetet e Bashkuara, gati 107,000 njerëz aktualisht janë duke pritur për transplantimin e organeve, duke përfshirë më shumë se 90,000 duke pritur për një veshkë, sipas Rrjetit të Bashkuar për Ndarjen e Organeve. Koha e pritjes për një veshkë mesatarisht tre deri në pesë vjet.

Studiuesit kanë punuar për dekada mbi mundësinë e përdorimit të organeve të kafshëve për transplantim, por janë penguar se si të parandalojnë refuzimin e menjëhershëm nga trupi i njeriut.

Ekipi i Montgomery teorizoi se rrëzimi i gjenit të derrit për një karbohidrat që shkakton refuzimin – një molekulë sheqeri, ose glikan, e quajtur alfa -gal – do të parandalonte problemin.

Derri i ndryshuar gjenetikisht, i quajtur GalSafe, u zhvillua nga njësia Revivicor e United Therapeutics Corp (UTHR.O) . U miratua nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA në Dhjetor 2020, për përdorim si ushqim për njerëzit me alergji ndaj mishit dhe si një burim i mundshëm i terapive njerëzore.

Produktet mjekësore të zhvilluara nga derrat do të kërkojnë ende miratim specifik nga FDA përpara se të përdoren te njerëzit, tha agjencia.

Studiues të tjerë po shqyrtojnë nëse derrat GalSafe mund të jenë burim i gjithçkaje, nga valvulat e zemrës deri tek transplantet e lëkurës për pacientët njerëzorë.

Eksperimenti i transplantit të veshkave në NYU duhet të hapë rrugën për prova në pacientët me dështim të veshkave në fazën përfundimtare, ndoshta në një ose dy vitet e ardhshme, tha Montgomery, vetë një marrës i transplantit të zemrës. Këto prova mund të testojnë qasjen si një zgjidhje afatshkurtër për pacientët me sëmundje kritike derisa një veshkë njerëzore të bëhet e disponueshme, ose si një transplantim i përhershëm.

Eksperimenti aktual përfshiu një transplant të vetëm dhe veshka u la në vend për vetëm tre ditë, kështu që çdo provë e ardhshme ka të ngjarë të zbulojë barriera të reja që do të duhet të kapërcehen, tha Montgomery. Pjesëmarrësit ndoshta do të ishin pacientë me shanse të ulëta për të marrë një veshkë njerëzore dhe një prognozë të dobët në dializë.

“Për shumë nga ata njerëz, shkalla e vdékshmërisë është aq e lartë sa është për disa káncére, dhe ne nuk mendojmë dy herë për përdorimin e barnave të reja dhe kryerjen e provave të reja (te pacientët me káncer) kur mund t’u japë atyre disa muaj më shumë nga jeta, “tha Montgomery.

Hulumtuesit punuan me etikët mjekësorë , ekspertë ligjorë dhe fetarë për të verifikuar konceptin para se të kërkonin nga një familje qasje të përkohshme te një pacient i vdékur nga truri, tha Montgomery.