Si ta ndihmojmë veten në një atak në zemër?

0
549
Bëni një pushim për 2 minuta dhe lexoni këtë:
Le të themi se është ora 17:25 dhe ju jeni duke shkuar për në shtëpi pas një dite jashtëzakonisht të vështirë në punë.
2. Jeni vërtet të lodhur dhe të frustruar.
Papritur ju filloni të përjetoni dhimbje në gjoks, e cila fillon të rrezatojë në krah dhe dhimbje në nofulla, thikë në gjoks dhe në zemër. Ju jeni vetëm disa km larg spitalit ose shtëpisë më të afërt.
Fatkeqësisht, ju nuk e dini nëse do të keni kohë …
4. Ju keni pasur një trajnim reanimacion për masazhin e zemrës, por personi që dha kursin nuk ju tha se si ta bëni atë per vete nese ju ndodh.
5. Si të mbijetoni një atak në zemër kur jeni vetëm, sepse shumë njerëz janë vetëm kur kanë atak në zemër dhe janë pa ndihmë. Një person që fillon të ndihet i dobët dhe zemra e të cilit rreh fort ka vetëm rreth 10 sekonda para se të humbasë vetëdijen.
6. Por ju mund të ndihmoni veten duke kollitur në mënyrë të përsëritur dhe shumë të fortë! Merrni frymë thellë para çdo kollë, dhe ajo duhet të jetë e thellë dhe e zgjatur, si kur kollitni mukusin-kelvazen nga fundi i gjoksit. Frymëmarrja dhe kollitja duhet të përsëriten çdo sekondë derisa të shkoni në spital ose derisa zemra juaj të fillojë të rrahë normalisht.
Frymëmarrja e thellë bën të mundur marrjen e oksigjenit në mushkëri, dhe lëvizjet e kollitjes forcojnë zemrën dhe gjaku qarkullon. Presioni mbi zemrën gjithashtu ndihmon në rikthimin e rrahjeve normale të zemrës. Në këtë mënyrë, viktimat e sulmeve në zemër mund të vijnë në spital për kujdesin e duhur.
8. Le të themi se shumë të tjerë janë të interesuar për këtë temë. Ju mund të shpëtoni jetën tuaj !!!
9. Kardiologët thonë se nëse dikush që merr këtë mesazh do t’ua dërgonte 10 personave, ne mund të llogarisim në shpëtimin e të paktën një jete.
10. Në vend që të dërgoni shaka, ju lutemi ndihmoni të shpëtoni jetë duke kopjuar këtë mesazh.
Udhëzim/këshillë mjekësore nga specialiste e M.Familjare Suedi ndarë përmes Dr Fatmire Agolli Suedi.