Lufta ndaj kancerit të gjirit: Historia frymëzuese e Fitore Zenelaj

0
370
Intervistoi: Hafize Elshani, gazetare
Ajo ishte vetëm 29 vjeç, në kulmin e jetës, madje dhe në pikun e saj që dëshironte të bëhëj psikologe, por një ditë mendoi se humbi gjithçka. Ajo tregon se si vetë në shtëpi arriti të konstatonte diçka të dyshimtë në gjirin e saj edhe pse ndoshta pak vonë. “Fiks në këtë kohë, disa vite më parë, jam diagnostikuar me kancer gjiri. Ka qenë fare e rastësishme kur pashë një të dalë. Pastaj bëra një ehografi, që vërtetoi se unë isha me kancer gjiri”, shprehet ajo.
Si për çdo grua të diagnostikuar me kancer gjiri, fillimi qe shumë i vështirë për Fitoren, por ajo zgjodhi që këtë shqetësim që po e bluante ndër vete një dite ta tregonte.
Ajo vazhdon trajtimin mjekësor ende, madje tanimë gjen forcën t’u thotë të gjitha grave, që jo vetëm të bëjnë kontroll të herë pas hershme, por edhe nëse janë prekur nga kanceri i gjirit ta konsiderojnë sëmundje si të tjerat që duhet përballuar.
Historia e një gruaje që luftoi fort dhe ia doli. E qeshur dhe me mjaft shije në të veshur, ajo e jeton jetën me të gjithë detajet e bukura dhe të shëmtuara të përditshmërisë, pa paruk, pa flokë, por me një buzëqeshje që sikur bën dritë, bën grim aq bukur, realizon foto të ndryshme, një heroinë që e lufton të keqen vetëm me buzëqeshje dhe pozitivitet. Nuk po flasim për ndonjë histori filmi, por një histori reale. Fjalën e kemi për Fitore Zenelaj. Me një natyrë solare, optimizëm dhe një dëshirë të madhe për ta jetuar jetën, një grua, një bashkëshorte, një nënë e tri vajzave, një motër, një bijë, një mike, një fitimtar me emrin Fitore. Fitorja ka ndarë historinë e jetës, një histori fitimtare në luftën kundër sëmundjes së kancerit të gjirit për Gazetën “Familja dhe Shëndeti”.
Sot do ju rrëfejmë historinë e Fitores, që është frymëzuese besoj për të gjithë ju që po kaloni në njëjtin rrugëtim, dhe jo vetëm.
A mund të na tregoni rreth shenjave, kur duhet të dyshoni për zhvillimin e kancerit të gjirit?
Shenjat për dyshimin e zhvillimit të kancerit të gjirit janë: prekja e një kokrre tek gjiri, (si në rastin tim) ndryshimi i formës apo madhësisë së gjirit, nëse me lekurën e gjirit vreni skuqje ose rrudhosje, kullosje lengu apo gjaku nga thithi i gjirit si dhe dhimbjet e gjirit apo nënsqetulla.
Këto shenja a përcillen edhe me dhimbje?
Trupat jane të ndryshëm, llojet janë të ndryshme, në rastin tim dhimbjet u shfaqen me vonesë, pra pasi kanceri kishte kapluar komplet gjirin dhe nyjet limfatike, kisha dhimbje krahu dhe nga pjesa e gjirit tek nënsqetulla.
Kontrollet e shpeshta a ndihmojnë në zbulimin e hershëm të sëmundjes, në stadet kur shenjat klinike nuk janë ende të dukshme?
Patjetër që po, vetkontrollat janë shumë të rëndësishme sepse ti e njeh trupin tënd dhe e ndien çdo ndryshim edhe nëse me eho nuk mund të vërehen. “Kontrollo, prek dhe shiko”.
Cilat janë testet që duhet të bëhen ?
Kontrolla tek mjeku juaj, pra një ekzaminim radiologjik, eho, mamografia dhe me e sigurta është biopsia që bëhet kur kanceri është me i përhapur.
Cilat mund të jenë format e trajtimit të sëmundjes në të cilat keni kaluar edhe ju?
Sa i perket kancerit të gjirit e para është operimi, pra heqja e tumorit, kemioterapitë, rrezatimet, por edhe ushqimi i shëndetshem pse jo edhe aktiviteti fizik (unë e kam praktikuar).
Na tregoni historinë si e keni kuptuar sëmundjen, sa terapi keni marrur, a jeni duke u trajtuar ende dhe a keni pasur operime?
E kam vrejtë gjandrën mjaft në kohë, mirepo jam neglizhuar nga mjekët, ndoshta për shkak të moshës, historisë familjare dhe përmasave. Pas disa muajve kam vërejt që gjandra po rritet dhe kisha dhimbje, nervozë, etj.dhe shkova prapë të