Nëse doni të udhëtoni si turist, mësoni kufizimet për destinacionet e preferuara

0
43

Pavarësisht kufizimeve dhe vështirësive të krijuara nga koronavirusi, finlandezët mund të udhëtojnë jashtë vendit, duke bëre pak përpjekje specifike.

Aktualisht, udhëtimi duket të jetë më i lehtë dhe më i përshtatshëm drejt Estonisë dhe Greqisë. Ato janë vendet e vetme midis destinacioneve të preferuara të finlandezëve që i lejojnë ata të udhëtojnë lirshëm në kushte të caktuara.

Në Greqi, mund të udhëtojnë lirisht ata që kanë marrë dy dozat e vaksinës, ndërsa  Estonia pranon të gjithë finlandezët pa asnjë provë ose kërkesë karantine.

Sidoqoftë, kur planifikoni një udhëtim, ia vlen të njiheni me situatën lokale. Agjensitë e udhëtimit, për shembull, kanë anuluar pushimet greke në maj dhe qershor për shkak të kufizimeve të rrepta të koronavirusit në vend. Kur vijnë nga Estonia në Finlandë, të gjithë turistët kërkohet të kenë një rezultat negativ të testit për koronavirusin.

Kështu që edhe nëse hyni në Finland, mund të mos jeni në gjendje të kaloni pushime normale.

Situata po ndryshon

Në shumicën e destinacioneve turistike, vaksina nuk ka një vlerë nga pikëpamja e të drejtës për të kaluar lirisht kufirin. Pothuajse të gjitha vendet kërkojnë një rezultat negativ të testit të koronavirusit, pavarësisht antitrupave mbrojtës nga virusi.

Disa vende gjithashtu kërkojnë karantinë gjatë hyrjes. Greqia, Spanja, Suedia, Turqia, Egjipti dhe Rusia janë vende ku nuk kërkohet karantinë për sa kohë që turisti ka një rezultat negativ të testit.

Situata ka të ngjarë të ndryshojë me afrimin e verës. Sezonaliteti dhe promovimi i vaksinimeve do të lehtësojnë situatën pandemike.

Moria e kufizimeve të udhëtimit në vende të ndryshme mund të jetë akoma konfuze. Situata ka të ngjarë të ndryshojë në fund të verës me prezantimin e të ashtuquajturës certifikatë vaksinimi të BE-së. Një certifikatë në të gjithë BE-në pritet të prezantohet në korrik. Qëllimi është që të gjitha vendet anëtare t’a përdorin atë në fillim të gushtit.

Iltalehti mblodhi informacion mbi situatën aktuale të kufizimeve të udhëtimit në vendet e preferuara për finlandezët.

Ju mund të shihni situatën e udhëtimit në 15 vendet e listuara më poshtë:

Estoni

Të vaksinuarit, ata që kanë kaluar sëmundjen dhe negativët ndaj testit mund të hyjnë në vend.
Një test negativ duhet të bëhet jo më shumë se 72 orë para udhëtimit.

Suedi

Kërkohet një test negativ për të gjithë pasagjerët. Edhe për të vaksinuarit.
Testi duhet të kryhet jo më shumë se 48 orë para mbërritjes në vend.
Karantina nuk kërkohet, por rekomandohet.

Spanja

Kërkohet një test negativ për të gjithë pasagjerët. Edhe për të vaksinuarit.
Testi duhet të kryhet jo më shumë se 72 orë para mbërritjes në vend.
Karantina nuk është e nevojshme.
Temperatura e trupit mund të matet për ata që udhëtojnë në Ishujt Kanarie. Nxehtësia nuk duhet të kalojë 37.5 gradë.

Gjermania

Kërkohet një provë negative për të gjithë pasagjerët. Edhe për të vaksinuarit.
Testi duhet të kryhet jo më shumë se 48 orë para mbërritjes në vend.
Një karantinë 10-ditore që mund të shkurtohet nga një test koronavirusi në 5 ditë.

Italia

Kërkohet një provë negative e kurorës për të gjithë pasagjerët.
Testi duhet të kryhet të paktën 48 orë para mbërritjes në vend.
Kërkohet një karantinë pesë-ditore. Lirohesh nga karantina me test negativ të koronavirusit.

Greqia

Të vaksinuarit futen lirisht pa kërkesën për një test.
Ju gjithashtu mund të hyni në Greqi me një test negativ të bërë deri në 72 orë para udhëtimit.
Testet e rastësishme të koronavirusit kryhen tek ata që hyjnë në vend.
Një karantinë 10-ditore është e detyrueshme, nëse rezultati i testit është pozitiv me rastin e hyrjes.

Rusia

Kërkohet një provë negative për të gjithë pasagjerët.
Testi duhet të kryhet jo më shumë se 3 ditë para mbërritjes në vend.
Rajone të ndryshme të Rusisë kanë kufizime të ndryshme.

Norvegjia

Vetëm Norvegjezët dhe banorët e Norvegjisë lejohen të udhëtojnë në vend, me përjashtime të caktuara.
Një test deri në 24 orë para udhëtimit është i nevojshëm për të gjithë, përveç atyre që kanë kaluiar sëmundjen deri në 6 muaj para se të hyjnë në vend.
Kërkohet një karantinë 10-ditore, për të gjithë ata që mbërrijnë në Norvegji.
Kufizimet nuk zbatohen për banorët e zonës kufitare midis Finlandës dhe Norvegjisë, të cilët udhëtojnë rregullisht për qëllime pune.

Britania e Madhe

Kërkohet një test negativ për të gjithë pasagjerët.
Testi duhet të bëhet brenda tre ditëve nga nisja.
Pasagjerët duhet të rezervojnë kohë për dy teste të koronavirusit. Ato bëhen në ditën e 2-të dhe të 8-të pas mbërritjes në vend.
Një karantinë dhjetë ditore kërkohet nga të gjithë.
Kufizimet zbatohen vetëm për Anglinë. Irlanda e Veriut, Skocia dhe Uellsi mund t’i nënshtrohen kufizimeve të ndryshme.

Franca

Kërkohet një provë negative për të gjithë pasagjerët. Edhe për të vaksinuarit.
Testi duhet të kryhet jo më shumë se 72 orë para mbërritjes në vend.
Karantina e detyrueshme 10-ditore kërkohet me mbërritjen.

Turqia

Ju mund të udhëtoni në Turqi me një rezultat negativ të testit të koronës deri në 72 orë para udhëtimit.
Karantina nuk është e nevojshme.
Pas hyrjes në vend, matet temperatura e trupit. Bazuar në rezultatin, mund të porositet një test koronavirusi.

Egjipti

Të gjithë atyre që hyjnë në vend u kërkohet të kenë një rezultat negativ të testit.
Karantina nuk kërkohet nëse nuk merret një test pozitiv i koronavirusit në Egjipt.

Izraeli

Turistët kërkohet që paraprakisht të aplikojnë për një leje udhëtimi nga Ambasada Izraelite.
Ata që marrin një leje u kërkohet të kenë një rezultat negativ të testit jo më shumë se 72 orë para se të hyjnë në vend.
Ata që mbërrijnë nga Finlanda u kërkohet të qëndrojnë në karantinë për 14 ditë. Mund të shkurtohet në 10 ditë me dy rezultate negative të testit.

Tajlandë

Të gjithë udhëtarëve u kërkohet të kenë bërë një test deri në 72 orë para.
Një leje hyrëse duhet të kërkohet në Ambasadën Tailandeze të paktën 15 ditë para udhëtimit.
Një karantinë 10-ditore kërkohet pas mbërritjes në vend. Karantina mund të reduktohet në një javë, nëse keni marrë dy doza të plota të vaksinës.
Ju do të keni nevojë për dëshmi se sigurimi juaj i udhëtimit mbulon të paktën $ 100,000 në shpenzimet e kujdesit shëndetësor, për sëmundjen e koronavirusit.

Shtetet e Bashkuara

Ju nuk mund të udhëtoni lirisht në Shtetet e Bashkuara direkt nga Finlanda.
Në raste të jashtëzakonshme, kërkohet një rezultat negativ i testit të koronavirusit deri në 3 ditë para udhëtimit.