Cilat janë disa nga mrekullitë arkeologjike në botë?

Madhështia e tyre mund të shihet edhe nga hëna.

Secila prej tyre, përmban në vete një histori që nuk harrohet asnjëherë, duke u përcjellur brez pas brezi.

Janë këto disa nga mrekullitë e botës, monumente mahnitëse që të lënë pa fjalë.

Njëra nga to është Muri Kinez i ndërtuar në shekullin e 7-të para Krishtit.

Një fortesë nga guri e cila shërbeu për t’a mbrojtur perandorinë Kineze nga pushtimi i mongolëve.

Shumë njerëz humbën jetën gjatë ndërtimit të këtij muri, të cilët u varrosën në themelet e murit.

Shtrihet nga Dandongu në lindje, deri në liqenin Lop në perëndim, përgjatë një segmenti rrethor që përgjithësisht portretizon skajin jugor të Mongolisë.

Është muri më i gjatë në botë.

Një rishikim i plotë arkeologjik, ka nxjerrë në përfundim se muret e Ming-it janë 8,850 km të gjata.

E gjithë kjo përbëhet nga 6,259 km segmente të murit kryesorë, 359 km të llogoreve dhe 2,232 km të shpateve dhe lumenjve.

Ky reliev është i dukshëm edhe nga satelitët që janë të stacionuar në hënë.

Një tjetër mrekulli e botës antike është Piramida e Gizës.

E ndërtuar ndërmjet viteve 2584 dhe 2561 para erës sonë, Piramida e Madhe e Gizës është e vetmja që mbijetoi nga lashtësia.

Ajo është 230.4 metra e gjerë në bazën e saj dhe 146.5 metra e gjatë.

Kjo ishte struktura më e lartë e bërë nga njeriu për më shumë se 3.800 vjet, deri në përfundimin e katedrales Lincoln rreth vitit 1300.

Statuja e Krishtit në stilin e artit deko është e vendosur në majë të malit të Korcovadit në Rio De Zhaniero.

Një burim frymëzimi për Brazilianët, ata e cilësojnë si një bekim të përjetshëm që nga viti 1931.

Statuja nga betoni dhe fosfori 39.624 metra e lartë është projektuar nga Heitor da Silva Kosta dhe kushtoi përafërsisht 250,000 dollarë për për tu ndërtuar.

Shuma e parave u mblodh përmes donacioneve.

Statuja është bërë një ikonë e cila përfaqëson Rion dhe Brazilin, një atraktsion turistik për njerëz nga mbarë bota.

Koloseumi i Romës, përfaqëson denjësisht Italinë në nivel botërorë.

U ndërtua në mes të viteve 70 dhe 80 pas krishtit, u shfrytëzua për rreth 500 vjet.

Struktura eliptike zë rreth 50.000 spektatorë, të cilët  mblidheshin për të parë shfaqjet me gladiatorë, si dhe për spektakle të tjera publike, përfshirë beteja, gjuetitë e kafshëve dhe ekzekutimet.

Tërmetet dhe gërmuesit e gurëve kanë lënë Colosseumin në një gjendje shkatërrimi, por pjesët e strukturës mbeten të hapura për turistët dhe dizajni i tyre ende ndikon në ndërtimin e amfiteatërve të sotëm, rreth 2.000 vjet më vonë.

Petra është një tjetër monument arkeologjik shumë i rëndësishëm në qytetin e Jordanit.

Gjysmë e ndërtuar, e gjysmë e gdhendur në shkëmb ndërsa rrethohet nga male të mbushura me pasazhe dhe gryka.

Është një nga vendet më të famshme arkeologjike në botë, ku traditat e lashta të Lindjes përzihen me arkitekturën helenistike.

Kryeqyteti i shkëmbinjve të Nabatejve, u krijua gjatë kohës helenistike dhe romake.

Një qendër e madhe karvanesh për erëzat Arabike, mëndafshet e Kinës dhe erëzat e Indisë.

Vlera më e madhe e këtij vendi qëndron në varret dhe arkitekturën e pa përpunuar të asaj kohe.

Petra mendohet të jetë ndërtuar gjatë epokës bizantine.

Është shtëpia e mbi 800 varreve të gdhendura.

Përbëhet nga 800 monumente individuale që përfshijnë ndërtesat, varrezat, banjat, funerale, tempuj, portat e harkuar dhe rrugët e kolonizuara, të cilat janë gdhendur më së shumti nga guri ranor kaleidoskopik.

Kulla Eiffel është një kullë prej çeliku, e cila ndodhet në qendër të Parisit, është bërë ikonë ndërkombëtare franceze dhe një nga strukturat më të njohura mbarëkombëtare.

Kulla Eiffel, që është ndërtesa më e lartë në Paris është monumenti me pagesë më i vizituar në botë.

U emëruar sipas inxhinierit dhe projektuesit Gustav Eiffell, kulla u ndërtua si hark hyrës për Panairin Botëror të vitit 1889.

Kulla është rreth 324 metra e larte.

Ishte ndërtesa më e lartë e bërë nga dora e njeriut deri sa ndërtesa Chrysler u ndërtua në vitin 1930.