Olaf Scholz mund të bëhet kancelar në fillim të dhjetorit

0
480

Tri partitë gjermane që po punojnë për të formuar një koalicion të ri qeverisës synojnë t’i përmbyllin bisedimet nga fundi i nëntorit dhe të zgjedhin social-demokratin Olaf Scholz si kancelar më 6 dhjetor.

Kështu deklaruan ditën e enjte disa zyrtarë gjermanë. Duke folur pas raundit të radhës të bisedimeve me të Gjelbrit dhe Demokratët e Lirë, sekretari i përgjithshëm i social demokratëve, Lars Klingbeil, tha se synimi është që 22 anëtarët e grupeve të punës të dalin në një përfundim brenda 10 nëntorit.

“Atmosfera është pozitive, por ne jemi të ndërgjegjshëm për përgjegjësinë që tri partitë kanë për të nisur me shpejtësi dhe për të finalizuar me sukses negociatat. Ne kemi qenë në bisedime intensive me partnerët në ditët e fundit dhe kemi ngritur grupe pune me 22 specialistë”, tha Lars Klingbeil, sekretar i përgjithshëm i SPD-së.

Edhe zyrtarët e partive të tjera u shprehën optimistë se bisedimet do të jenë të suksesshme. Volker Wissing, sekretar i përgjithshëm i Demokratëve të Lirë, deklaroi se negociatat e zhvilluara deri tani kishin qenë inkurajuese.

Bisedimet paraprake mes tri partive çuan në rënien dakord për një udhëzues me 12 faqe, që ka në fokus zotimet për mbrojtjen nga ndryshimet e klimës, taksat dhe pagën minimale, tri pika këto që do t’i shtohen variantit përfundimtar të programit qeverisës./Euronews