Njeriu që ka dhuruar gjak gati çdo javë për 60 vjet

0
120

Gjaku i Harrison ka antitrupa unik kunder sëmundjes që janë përdorur për të zhvilluar një injeksion të quajtur Anti-D, i cili ndihmon në luftën kundër sëmundjes rhesus.

Kjo sëmundje ndodh kur gjaku i një gruaje shtatzënë fillon të sulmojë qelizat e gjakut të foshnjës së palindur. Në rastet më të këqija, kjo mund të rezultojë në dëmtim të trurit, ose vdekje, për foshnjat.

Ja pse: Gjendja zhvillohet kur një grua shtatzënë ka gjak rhesus negativ (RhD negative) dhe foshnja në barkun e saj ka gjak rhesus-pozitiv (RhD pozitiv), i trashëguar nga babai i saj. Kjo mund të jetë vdekjeprurëse për fëmijën.

Harrison, i njohur si “Njeriu me krahun e artë”, ka dhuruar gjak gati çdo javë për 60 vjet. Pas të gjitha atyre donacioneve, 81-vjeçari australian “doli në penzion” të premten. Rasti shënoi fundin e një kapitulli monumental.

Sipas Shërbimit Australian të Kryqit të Kuq Australian, ai ka ndihmuar të shpëtojë jetën e më shumë se 2.4 milion fëmijëve australianë.