Bima e shkretëtirës

0
8389

Kaktusi ka përshtatshmëri speciale që e bëjnë ideale për të jetuar në vende të nxehta, ku është shumë nxehtë gjatë ditës dhe ftohtë gjatë natës, në vende me thatësi, ku reshjet e shiut sillen rreth 25mm gjatë vitit.

Ndryshe quhen bimë-deve.

Këto bimë jetojnë në shkretëtira dhe në trupin e tyre deponojnë sasi të mëdha uji.  Për shembull, kaktusi gjigant që arrin gjatësinë deri në 10m, deponon mbi 1000 litra ujë.

Ujin e thithur me anë të rrënjëve, kryesisht sipërfaqësore e dërgojnë në kërcellin që është i tultë dhe aty e deponojnë. Për të penguar humbjen e ujit, gjethet te këto bimë janë shëndrruar në gjemba, të cilët i mbrojnë bimët nga shtazët bimëngrënëse

Bimë e cila jeton pa ujë me muaj të gjatë nga 6 muaj deri ne 12 muaj, ngase ka rezervat e veta që i shfrytëzon.
Janë bimë të shkretëtirës ku ka shumë diell, prandaj ato kërkojnë shumë dritë dhe një ambient shumë të thatë, pra, duhen ujitur shumë rrallë, domethënë, mund t’u hidhet shumë ujë por deri edhe një herë në dy muaj.
Dheu duhet të jetë i tillë që të kullojë uji me lehtësi dhe kur bima ukitet, ajo e merr ujin dhe e konservon brënda për një kohë të gjatë. Ka formave dhe madhësive të ndryshme, jetojnë gjatë dhe kanë mbrojtje nga lendimet për shkak të gjembave që posedojnë në trupin e tyre.

Kaktusi rritet në natyrë?

Deri në këtë ditë, kaktuset më të egra rriten kryesisht në kontinentet amerikane. Prej aty ata u transportuan dikur nga njerëz dhe u transportuan nga zogjtë në Evropë.

Disa lloje rriten shumë kohë më parë në pjesën tropikale të Afrikës, në Cejlon dhe në ishujt e tjerë të Oqeanit Indian.

Ku tjetër rritet kaktusi

Gëmusha e kësaj bime mund të gjenden në Australi, Gadishullin Arabik, Mesdheun, Ishujt Kanarie dhe Spanjën. Në të egra, kaktuset rriten në territorin e ish-Bashkimit Sovjetik. Në shumicën e rasteve, kaktuset në këto vende u futën artificialisht nga njeriu.

Kushtet për rritjen e kaktuseve

Preferojnë steppa, shkretëtira dhe gjysmë-shkretëtira. Ndonjëherë ato mund të gjenden në shiun e lagësht. Rrallë, por ato ende rriten në bregdet të lagështa.

Në Meksikë, kaktus rritet në Sagebrush, katran, si dhe në të lartë-lartësi shkretëtirë shijshëm. Në kaktus lartë shkretëtirë fokusuar kryesisht në pllajë meksikane, si dhe në pjesët perëndimore dhe lindore të Sierra Madre.

Kaktuset janë mjaft të gjera dhe të populluara në shkretëtirat e Perusë, Kili, Bolivisë dhe Argjentinës.

Pasi që i takojnë vendeve të thata ka disa nga to që në vendin tonë nuk lulëzojnë. Shumi i tyre bëhet me ndarjen e trupit të tyre por edhe ma farat që i kanë pas lulëzimit./OxygenPress.info

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu