Qentë zgjohen natën dhe mendojnë për problemet e tyre

Disa hulumtues në Hungari së bashku kanë studiuar dhe kanë ardhur në përfundim që ashtu si shumë prej nesh, qentë qëndrojnë zgjuar natën duke menduar për problemet e tyre pas një dite stresuese ose emocionale.

Një studim, i botuar nga revista shkencore The Royal Society, ka zbuluar se shokët tanë më të mirë me katër këmbë me qime gjithashtu përpiqen të bien në gjumë për shkak të telasheve të tyre dhe gjëra të ndryshme që luajnë në mendjen e tyre – që do të thotë se edhe një herë ata kanë shumë më tepër të përbashkët me ne sesa ishte menduar më parë.

Eksperimenti regjistron shumë valët e trurit të 16 qenve të ndryshëm pasi ata kishin përjetuar një ditë “pozitive” ose “negative”. Ditët pozitive përfshirë të qenurit i përkëdhelur, të dashur dhe duke luajtur me ta, ndërsa ditë negative përfshirë duke u ndarë nga pronarët e tyre ose të lidhura me një derë për periudha të shkurtra kohe.

Studiuesit zbuluan përfundimisht se pas një rrahjeje tre orësh, të gjithë qentë që ishin nënshtruar përvojës stresuese kishin pasur gjumë të keq. Ata në thelb kanë shpenzuar një zgjatje prej rreth 20 minutash në REM (e cila është faza aktive e gjumit e karakterizuar nga ëndërroja e gjallë dhe një rritje e ritmit të zemrës) kur krahasohen me qentë që kishin përjetuar ditën pozitive. Qentët e theksuar gjithashtu përfunduan duke u zgjuar shumë më shpejt se homologët e tyre më të relaksuar.

Sidoqoftë, nuk është e gjitha dënimi dhe errësira. Studimi gjithashtu sugjeroi që një përvojë negative në jetën e qenve tuaj nuk do të jetë në gjendje të shkaktojë një problem të madh gjumi , por përvojat e rregullta stresuese mund të përfundojnë duke lënë mikun tuaj me katër këmbë me një çrregullim gjumi.

Pra, çfarë sugjerojnë shkencëtarët? Epo, është shumë e thjeshtë. Edhe nëse jeni i zënë dhe keni pasur një ditë stresuese, thjesht mos harroni t’i jepni pak dashuri  kësaj kafshe  dhe përqafime para se të shkoni në shtrat!/OxygenPress.info