Pse duhet të ndaloni ringrohjen e kafesë në mikrovalë sa më shpejt që të jetë e mundur

0
383

Konsumimi i ngadalshëm i një filxhani kafeje është një nga kënaqësitë e thjeshta të jetës.

Asgjë nuk e kalon atë ngrohtësi, rehati dhe nxitjen e energjisë që ju jep ndërsa zhyteni në listën tuaj të detyrave për ditën… domethënë derisa të ftohet.

Nëse jeni lloji i personit që fokusoheni intensivisht në diçka, ka shumë mundësi që të harroni pijen tuaj derisa të ftohet dhe keni nevojë të bëni një udhëtim ngrohje në mikrovalë. Fatkeqësisht, ringrohja e kafesë në mikrovalë ka disa dobësi serioze.

Siç e dimë të gjithë nga përvoja, mikrovalët nuk e ngrohin ushqimin në mënyrë të barabartë. Pikat e ftohta ndodhin sepse ushqimi nxehet nga jashtë brenda, siç thekson The New York Times. Kjo mund të duket si një shqetësim i thjeshtë, por në fakt mund të bëhet një rrezik për shëndetin.

Universiteti Shtetëror i Miçiganit raporton se ato pika të ftohta në ushqimin tuaj mund të mbajnë xhepa bakteresh që nuk vdesin pas disa minutash në mikrovalë. Ju mund të tundoheni të injoroni ato pika të ftohta.

Në një artikull nga American Journal of Epidemiology, studiuesit hetuan burimin e një shpërthimi të salmonelës në një piknik komuniteti në Juneau, Alaska. Ata zbuluan se ishte e lidhur drejtpërdrejt me mënyrën se si pjesëmarrësit e festës përgatisnin mishin e derrit të pjekur. Ata që e ngrohnin përsëri mishin e derrit në mikrovalë u sëmurën rëndë, ndërsa ata që e ngrohnin përsëri në furrë ose në tigan jo.

Një infeksion i salmonelës ose ndonjë infeksion tjetër nga kafeja është i rrallë, sepse zakonisht e  gatuajmë të freskët me ujë të nxehtë dhe e pimë menjëherë. Megjithatë, disa lloje të pijeve të kafesë mund t’ju vënë në rrezik më shumë se të tjerët.

Pirja e ftohtë, qumështi dhe kremrat mund t’i përkeqësojnë gjërat.  Qumështi dhe produktet e tjera që prishen  nuk duhet të qëndrojnë jashtë frigoriferit për më shumë se dy orë . Në verë, vetëm një orë jashtë frigoriferit mund të mjaftojë që bakteret të rriten. Kështu, ngrohja e kafesë me qumësht në mikrovalë mund të bëhet një recetë për katastrofë.