Kujt i referohet termi “homo sapiens” dhe kuptimi

0
767

Çfarë është Homo sapiens:

Homo sapiens I përket rendi i primatëve i cili, nga ana tjetër, i përket familjes hominide. Termi i referohet speciet njerëzore në përputhje me evolucionin e specieve. Homo sapiens është një shprehje latine që fjalë për fjalë do të thotë ‘njeri me mendje’ ose ‘njeri i mençur’.

Homo sapiens ishte një nga speciet e Homo, Si homo nearthentalis ose homo erektus. Sidoqoftë, është e vetmja që ka mbijetuar. Ky term përfshin si qenien aktuale njerëzore ashtu edhe të ashtuquajturën “moderne anatomike”, e cila është të paktën 200 mijë vjet e vjetër.

Manifestimi i parë historik i homo sapiens ka ndodhur në kohën e Paleolitit të Epërm. Në të vërtetë, gjurmët e para të historisë njerëzore u përpunuan prej tij.

Kjo specie e homo Ai ishte përgjegjës për mjetet e para të bëra me gurë dhe kocka, përveç që kishte krijuar manifestimet e para artistike të njerëzimit. Figurinat skulpturore (Venus de Willendorf, Venus de Lespugue) ose pikturat e shpellave të shpellave Altamira në Cantabria janë veçanërisht domethënëse. Po kështu, i atribuohet homo sapiens fillimi i mendimit magjiko-fetar.

Homo sapiens Ka një sërë karakteristikash që e përcaktojnë atë, ndër të cilat mund të nxjerrim në pah:

Kapacitet më të madh kafkor, midis 1500 dhe 1500 cm3;
Zgjerimi i ballit;
Nofulla e vogël;
Dhëmbë të vegjël;
Zhvillimi i gjuhës;
Vetëdije;
Aftësia për të shoqëruar idetë.
Ndërgjegja e vdekjes.
Përveç kësaj, ajo ka karakteristikat e mëposhtme të përbashkëta me hominidet e tjera:

Duart dhe këmbët me pesë gishta;
Gishtat e mëdhenj të kundërshtueshëm (edhe pse homo sapiens humbet gishtin e madh të këmbës);
Zhvillimi i të dy hemisferave cerebrale;
Klavikulat;
Gozhdë;
Vizioni stereoskopik;
Dimorfizmi seksual (diferencimi anatomik i gjinive);
Lëvizja dypalëshe.