Përdorimi i celularit nga ana e fëmijëve – rreziqet dhe rekomandimet

0
482

Si shumë prindër, ju mund të pyesni veten nëse fëmija juaj është gati për një telefon mobil?
Kjo është e vërtetë nëse fëmija juaj është në shtëpi vetëm pas shkollës ose ecën vetëm në shtëpi, thotë Barbara Greenberg, psikologe klinike.
Por peshoni rreziqet:
Nëse fëmija juaj ka një telefon mobil, ai ka qasje në faqet e internetit që mund të jenë të papërshtatshme. Ai mund të shohë përmbajtje që është e dhunshme dhe që mund të ketë lidhje me vdekjen ose marrëdhënieve intime.
“Shumë fëmijë kanë fantazi në mendjen e tyre për gjërat që nuk i kuptojnë,”.
-Ekziston edhe çështja e privimit të gjumit, thotë Greenberg.
-Fëmijët qw pwrdorin telefon mobil janë tunduar të qëndrojnë zgjuar vonë natën duke luajtur lojëra dhe duke shkruar tekste me miqtë. ”
-Telefoni mobil sjellin gjithashtu rrezikun e ngacmimit në internet.
-Ka arsye të tjera për të mos u dhënë fëmijëve telefon mobil para se të jenë gati.
-Fëmijët e vegjël me telefon mobil mund t’u japin informacion njerëzve të gabuar.
-Ekziston gjithashtu rreziku i nxitjes së varësisë, thotë ajo.
Marrja e vendimit:
Fëmija juaj është gati për një telefon mobil kur ai mund të ulet me ju për të krijuar udhëzime për përdorimin e tij, thotë Greenberg.
Konsideroni pse fëmija juaj dëshiron një telefon mobil: A dëshiron ai të komunikoj me shokët? Apo të kalon kohë në Facebook? A dëshiron ai një telefon sepse një motër ose kushëri më i moshuar ka një të tillë?
Shikoni aftësitë njohëse të fëmijës tuaj për të qenë në gjendje të përdorin një telefon mobil në mënyrën e duhur, dhe më e rëndësishmja, a janë ata gati emocionalisht për të?
Disa fëmijë mund të jenë në gjendje të trajtojnë një telefon mobil me përgjegjësi në moshën 8, 9 ose 10 vjeçe. Disa nuk janë të gatshëm deri në shkollën e mesme.
Këshilla për përdorimin e sigurt dhe të përgjegjshëm të telefonit mobil:

-Përdorni aplikacione ose kontrolle prindërore që kufizojnë me kë mund të flasë fëmija juaj dhe dhe llojet e faqeve të internetit që ai mund të shikojë.
-Mos lejoni që fëmija juaj të ngarkojë video lojëra dhe aplikacione.
-Kufizoni fëmijën tuaj në një telefon themelor sesa në një smartphone.
-Vendosni afatet kohore të përdorimit të telefonit.
-Tregoni fëmijës tuaj që do të monitoroni përdorimin e tyre të ngushtë të telefonit mobil.
-Njihni fjalëkalimet e tyre.
-Hiqni telefonin mobil fëmijës tuaj të paktën një orë para gjumit dhe mbusheni atë jashtë dhomës së gjumit./Shneta