Australia gjeti një rrugë për të kursyer ujin nga ndotja e plastikës

0
96

Autoritetet  nga qyteti australian i Kwinana instaluan një sistem të ri filtrimi në Rezervën Henley. Ky sistem është jashtëzakonisht i thjeshtë dhe i dobishëm. Si qeveria dhe qytetarët kanë parë tashmë përfitimet e përdorimit të saj, transmeton OxygenPress.

Ai përbëhet nga një rrjet që vendoset në daljen e një tubi kullimi i cili ndihmon në kapjen e mbetjeve të mëdha dhe mbrojtjen e mjedisit nga ndotja.

Këto tuba shkarkojnë ujin nga zonat e banuara në zonat natyrore dhe plehrat  nga këto vende mund të jenë dërrmuese dhe të jenë të dëmshme për mjedisin. Për më tepër, këto plehra zakonisht lihen larg nga shira të forta që tërheq të gjitha poshtë në sistemet e kullimit, transmeton OxygenPress.

Autoritetet e qytetit filluan me instalimin e 2 rrjetave dhe u habitën nga rezultatet – sistemi i tyre i ri i filtrimit arriti të kapte më shumë se 800 kilogram mbeturina brenda disa javësh.

Pra, është vendosur të instalohen këto “kurthe” të mbeturinave në të gjithë qytetin dhe të minimizojnë ndotjen ndaj kafshëve të egra dhe mjedisit rrethues. Megjithëse instalimi dhe prodhimi i këtyre rrjetave kushton  (rreth 10,000 dollarë secila), sistemi i përgjithshëm është ende mjaft fitimprurës, sepse ato sigurojnë kursime të konsiderueshme të kostos që shkojnë përpara. Për shembull, ata tani ruajnë kostot e punës që ata më parë kishin për të paguar për njerëzit që do të mbledhin të gjithë pjellë me dorë.

Kur rrjetat të mbushen, ato hiqen dhe plehrat hedhen në kamionë të veçantë për grumbullimin e mbeturinave dhe transportohen në një qendër të klasifikimit të plehrave. Atje, të gjitha ato ndahen në materiale jo të riciklueshme dhe të riciklueshme, të cilat pastaj shkojnë përpara për përpunim të mëtejshëm.

Rrjetat pastaj vendosen përsëri në degët e kullimit dhe vazhdojnë të bëjnë punën e tyre.

Ky sistem i ri i filtrimit dëshmon edhe një herë se gjërat e vogla kanë rëndësi dhe se përqendrimi në to mund të ketë një ndikim të madh dhe pozitiv në mjedis dhe në njerëzimin në përgjithësi./OxygenPress.info

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here