Konsumimi i  çokollatës, çajit dhe kafesë ju bën të jetoni më gjatë

0
165

Konsumimi i  çokollatës dhe pirja e kafesë ose çajit mund t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë, kështu sugjeron hulumtimi.

Ku gjatë marrjes së shtesave të zinkut aktivizohet  një kompleks që ngadalëson plakjen, u zbulua në studim.

Kjo shfuqizon ‘stresin e brendshëm’ që akumulohet  natyrshëm gjatë viteve dhe ka qenë i lidhur me çdo gjë nga kanceri në Alzheimer.

Zinku është një shtesë relativisht e sigurt edhe në doza të larta dhe prandaj mund të merret rregullisht për të ndihmuar plakjen e ngadaltë, sipas studiuesve gjermanë.

Çokollata, vera, kafja dhe çaji përmbajnë polifenolët antioksidantë, të cilët ndihmojnë në luftimin e dëmtimit të qelizave.

Hulumtuesit nga Universiteti i Erlangen-Nuremberg kanë gjetur se zinku aktivizon një përbërje në polyphenols në laborator.

Ky aktivizim pastaj mbron nga një gaz që prodhohet si një produkt i mbeturinave nga qelizat, sipas hulumtimit në revistën Nature Chemistry.

Ky gaz mund të dëmtojë stresin ADN-së të oksidantit të një personi dhe mendohet të luajë një rol kyç në procesin e plakjes.

Ajo gjithashtu lidhet me inflamacionin që mund të shkaktojë kancer dhe sëmundje degjenerative të tilla si Alzheimer.

Polyphenols nuk mund të prishin vetëm këtë gaz të dëmtuar. Por, kur kombinohen me zink, krijojnë një “kompleks mega”.

Ky kompleks imiton mbizotërimin e enzimës së superoksidit të dismutazës që shkatërron gazin për të ndihmuar në mbrojtjen e trupit nga efektet e tij.

Ky studim është hera e parë që efektet e këtij enzimi janë kopjuar pa përdorur vetitë kimike të metaleve si hekuri ose bakri.

Ekspozimi i tepërt ndaj këtyre metaleve mund të shkaktojë stresin e ashtuquajtur të brendshëm. Zinku, megjithatë, është shumë më pak toksik. Prania e tepër e zinkut  gjithashtu ka qenë i lidhur me sëmundjen e mëlçisë, diabetin dhe madje edhe dështimin e zemrës, ndërsa shumë bakër mund të shkaktojë ethe, anemi dhe presion të ulët të gjakut.

Zinku, megjithatë, mund të tolerohet në doza më të larta me overexposure kryesisht duke çuar në vetëm të përzier dhe një ndryshim në shijen tuaj.

Studiuesit shpresojnë se kjo mund të merret si një shtojcë ose të inkorporohet si pjesë e një droge me më pak efekte anësore.

Gjithashtu është e besueshme që të shtoni zink në ushqime që natyrisht përmbajnë polifenole. Ajo gjendet tashmë në sasi të mëdha në mish të kuq.

“Është sigurisht e mundur që verërat, kafja, çaji ose çokollata të bëhen të disponueshme në të ardhmen me zink të shtuar,” tha Dr Ivana Ivanoviq-Burmazoviç.

‘Megjithatë, çdo përmbajtje e alkoolit do të shkatërronte efektet pozitive të këtij kombinimi’. Kjo do të thotë se mund të punojë me verëra pa alkool.

Kjo vjen pas hulumtimit të lëshuar më parë , sugjerohet se  qumështi  dhe çokollata nxit shërimin më shumë se pije sportive.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here