Qyteti i gdhendur në shkëmb

0
277

Petra është qytet i banuar qysh nga koha parahistorike. Sot, njihet si një nga atraksionet më interesante për turistët.

Ky qytet, i vendosur në mes të detit të kuq dhe detit të vdekur, ishte një udhëkryq i rëndësishëm midis Arabisë, Egjiptit dhe Sirisë.

Petra është gjysmë e ndërtuar, e gjysmë e gdhendur në shkëmb, dhe rrethohet nga male të mbushura me gryka.

Është një nga vendet më të famshme arkeologjike në botë, ku traditat e lashta të Lindjes përzihen me arkitekturën helenistike.

Kryeqyteti i shkëmbinjve të Nabatejve, u krijua gjatë kohës helenistike dhe romake.

Një qendër e madhe karvanesh për erëzat Arabike, mëndafshet e Kinës dhe erëzat e Indisë.

Është një nga vendet arkeologjike më të pasura dhe më të mëdha në botë, e vendosur në një peizazh dominues mes rërës e detit.

Vlera më e madhe e këtij vendi qëndron në varret dhe arkitekturën e pa përpunuar të asaj kohe.

Petra mendohet të jetë ndërtuar gjatë epokës bizantine.

Është shtëpia e mbi 800 varreve të gdhendura.

Përbëhet nga 800 monumente individuale që përfshijnë ndërtesat, varrezat, banjat, funerale, tempuj, portat e harkuar dhe rrugët e kolonizuara, të cilat janë gdhendur më së shumti nga guri ranor kaleidoskopik.

Këto zona përfaqësojnë një arritje unike artistike të shquar arkitekturore që daton nga shekujt e parë para krishtit deri në lindjen e tij.

Mbetjet e larmishme arkeologjike dhe monumentet arkitektonike që nga kohët parahistorike deri në periudhat mesjetare japin dëshmi të jashtëzakonshme për qytetërimet e humbura.

Këto monumente shënojnë një takim të rëndësishëm të Lindjes dhe Perëndimit në fillim të mijëvjeçarit të parë të epokës sonë.

Pjesë e Petra’s janë edhe minierat e bakrit “Umm al Amad” dhe galeritë nëntokësore që janë një shembull i shquar i strukturave të minierave që datojnë nga mijëvjeçari i katërt para Krishtit.

Midis arkitekturës mahnitëse të Petrës, “Thesari” është më i popullarizuari.

Është vlerësuar të jetë mbi 2.000 vjet i vjetër.

Beduinët e shkretëtirës arabe kanë shkatërruar disa prej gdhendjeve më të vlefshme në muret e Thesarit.

Ata përdorën gdhendjet si objektiv gjatë praktikës së tyre me të shtëna.

Strukturat në pjesën më të madhe të objektit arkeologjik të Petres janë dobësuar nga kripërat që vijnë nga deti i vdekur dhe që kristalizohen në shtyllat e ndërtesës.

Qyteti u themelua për herë të parë në vitin 312 para erës sonë, fakt që e bënë këtë vend një nga metropolet më të vjetra në botë.

Një monument tjetër i njohur në Petra është busti i rërës që peshon 2.100 kilogram.

Ky monument përfaqëson “Dusharën”, hyjninë më të rëndësishme të Petras.

Petra është një dëshmi për ndikimin e Lindjes së Mesme në rajon gjatë mesjetës./OxygenPress.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here