Çka është sëmundja e Alzheimerit?

Sëmundja e Alzheimerit është forma më e zakonshme e demencës, e cila është një term ombrellë që përdoret për të përshkruar humbjen e përgjithshme të kujtesës, aftësitë e të menduarit dhe funksionet e tjera të përditshme (siç janë gatimi, pagimi i faturave, pastrimi dhe madje edhe veshja).

Shenjë dalluese e sëmundjes Alzheimer është përkeqësimi gradual i kujtesës. Por kjo është një sëmundje biologjike, që do të thotë se, përveçse duke parë simptoma të jashtme të tilla si humbja e kujtesës, ne gjithashtu mund të hasim ndarjen që ndodh në tru si rezultat i përparimit të sëmundjes.

Alzheimer është identifikuar nga prania e dy proteinave në tru, i njohur si amyloid dhe tau. Proteinat e amiloidit agregohen në grumbuj ngjitës të quajtur “pllaka”. Dhe proteinat tau priren të formojnë “tangles”.

Demenca është një term ombrellë që përdoret për të përshkruar humbjen e përgjithshme të kujtesës, aftësitë e të menduarit dhe funksionet e tjera të përditshme.

Ndërsa është ende e paqartë se si amyloid dhe tau bashkëveprojnë për të shkaktuar sëmundjen, këto pllaka dhe tangles duket luajtur një  rol në bllokimin e mesazheve midis qelizave të trurit. Ata nxisin inflamacion kudo që grumbullohen dhe mund të shkaktojnë që sistemi i transportit të pastrojë trurin e mbeturinave.

Në fund të fundit, sëmundja shkakton vdekjen e qelizave të trurit. Kjo rezulton në një tkurrje të përgjithshme të Trurit të pacientëve me sëmundjen Alzheimer. Aktualisht, ndërkohë që njerëzit mund të diagnostikohen me sëmundjen e mundshme Alzheimer, diagnoza e besueshme mund të jetë vetëm pas vdekjes duke kërkuar për proteinat tau dhe amyloid.

Ushqimi, diabeti dhe obeziteti

Ushqimi është parë prej kohësh si një faktor i mundshëm parandalues ​​kundër rrezikut të demencës. Megjithatë, efektet e shtesave dietike (të tilla si acide yndyrore omega-III) dhe aderimin në dietat specifike (siç është dieta mesdhetare) nuk kanë qenë krejtësisht bindëse. Dëshmi është ende për të treguar definitivisht çdo dietë e  veçantë ose shtesë ka një efekt të konsiderueshëm në uljen e rrezikut të rënies  së kujtesës.

Disa studime kanë sugjeruar gjithashtu se sëmundja e Alzheimerit mund të njihet si “diabeti i tipit 3”, pasi pacientët tregojnë një konsum më të dobët të energjisë në tru. Disa studiues sugjerojnë se kjo është nxitur nga rezistenca e insulinës. Megjithatë, kjo fushë e diskutueshme e kërkimit dhe rezultateve të studimit për këtë qëllim ka nevojë për përsëritje të pavarur.

Aktiviteti fizik

Studimet tani sugjerojnë se stërvitja mund të rrisë neuroplasticitetin në tru. Neuroplasticiteti i referohet aftësisë së trurit për të formuar lidhje të reja në mes të rrjeteve nervore, veçanërisht në qendrat e kujtesës.

Djersitja mund të rrisë nivelet e një proteine ​​të quajtur faktori neurotrofik i trurit që shkakton rritjen dhe mbijetesën e qelizave të trurit. Ashtu si proteinat dridhen mund të ndihmojnë muskujt të rriten pas stërvitjes, kjo proteinë mund të forcojë aftësinë e trurit për të përballuar lëndimet ose sëmundjet, jo vetëm Alzheimer.

Ushtrimi mund të ndihmojë në riparimin e trurit lidhjet nervore.

Gjumi

Problemet e gjumit janë të zakonshme në pacientët me sëmundjen Alzheimer. Ka të ngjarë që rajonet e trurit që rregullojnë ciklet e zgjimit të gjumit të përkeqësohen, duke rezultuar në ndërprerje gjumi.

Studimet e kafshëve sugjerojnë se gjumi i ndërprerë mund të rezultojë në rritjen e akumulimit të amiloideve. Kjo është për shkak se një sistem kullimi i mbeturinave  është dukshëm më aktiv kur njerëzit janë në gjumë dhe më pak efektive gjatë përçarjes së gjumit.

Ndërsa hulumtimi i mekanizmave që qëndrojnë pas gjumit dhe pastrimit të amiloideve është ende në fazat e hershme, dëshmitë në rritje mbështetin idenë e çrregullimeve të gjumit, ose modelet jonormale gjumi, mund të jetë një tregues i hershëm i sëmundjes Alzheimer.

Çrregullimi i gjumit mund të jetë një tregues i hershëm i sëmundjes Alzheimer

Humor

Depresioni i mëparshëm i jetës është shoqëruar me një rrezik të dyfishuar të zhvillimit të demencës. Dëshmitë e fundit gjithashtu sugjerojnë se ankthi, stresi dhe nivelet e larta të kortizolit (stres-hormoni) mund të luajnë një rol.

Ndërkohë që mekanizmat që shpjegojnë se si gjendja shpirtërore mund të rrisë rrezikun e demencës mbetet e paqartë, studimet sugjerojnë se simptomat e ankthit ose depresionit mund të shoqërohen me faktorë që rrisin rrezikun e kushteve të enëve të gjakut si sëmundjet e zemrës dhe pash.

Parandalimi i sëmundjes së Alzheimerit

Angazhimi i trurit tuaj mund të jetë i dobishëm në uljen e rrezikut.

Ndërsa, sektori i trajnimit të trurit është me vlerë miliona dollarë në vit, nuk ka dëshmi bindëse se trajnimi i trurit (programet kompjuterike që synojnë përmirësimin e kujtesës tuaj përmes lojërave dhe puzzles) mund të rezultojnë në aftësi më të mira njohëse në jetën e përditshme.

Por ruajtja e shëndetit fizik, social dhe të trurit është një komponent i rëndësishëm i zvogëlimit të rrezikut të demencës.

Të mësuarit e një gjuhe të re, udhëtimi dhe kthimi prapë  për të studiuar,  janë shembuj idealë, pasi ato përfshijnë sfidat e trurit dhe rrisin angazhimin social, të cilat janë të rëndësishme për angazhimin dinamik të trurit.