Pse Zvicra kryen pak teste?

Përkundër sofistikimit të sistemit të saj të kujdesit shëndetësor dhe pasurisë së saj krahasuese, Zvicra ende nuk po kryen testimin e mjaftueshëm të koronavirusit.

Sipas shifrave të reja të mbledhura nga faqja botërore në të dhëna dhe të botuara në Neue Zürcher Zeitung të Zvicrës, vetëm katër vende – Polonia, Bullgaria, Kroacia dhe Rumania, kanë testuar më pak se Zvicra gjatë shtatë ditëve të fundit,

‘Testet për rast’ është një mënyrë tjetër për të shpjeguar pos pozitivitetin e testit’, e cila i referohet sa testeve duhet të kryhen në mënyrë që të identifikohet një rast pozitiv i koronavirusit.

Zvicra gjatë shtatë ditëve të fundit ka kryer 3.7 teste për çdo rast pozitiv.

Polonia (2.1), Bullgaria (2.6), Kroacia (3.4) dhe Rumania 3.6) janë të vetmet vende të tjera në Evropë që kryejnë më pak teste për çdo rast pozitiv.

Danimarka kryeson Evropën, me 60.2 teste për çdo rast, pasuar nga Turqia (50.3), Norvegjia (35.9) dhe Finlanda (34.1).

Organizata Botërore e Shëndetësisë sugjeron që 10-30 teste për çdo rast duhet të konsiderohen si një standard ndërkombëtar për testimin adekuat.

‘Testim i pamjaftueshëm’

Sipas NZZ, të dhënat tregojnë se testimi në Zvicër është ‘i pamjaftueshëm’, duke shtuar se rezultatet janë ‘befasuese’ dhe se të dhënat tregojnë se virusi po përhapet ‘në mënyrë të pakontrollueshme’.

Kjo është për t’u habitur, sepse numri i testeve në Zvicër është i pamjaftueshëm në lidhje me numrin e infeksioneve”, shkruan NZZ.

“Kjo tregohet nga përqindja e testeve pozitive. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), kjo duhet të jetë më pak se 5 për qind. Në Zvicër aktualisht është akoma në 22.8 për qind dhe kështu në një nivel shumë të lartë.

“Ky zhvillim është alarmant, pasi nivelet shumë të larta të pozitivitetit tregojnë se virusi po përhapet në mënyrë të pakontrolluar.

“Numri i testeve të kryera në Zvicër nuk është i mjaftueshëm për të kuptuar procesin e infeksionit”./albinfo.ch