Harresa është një shenjë e inteligjencës të jashtëzakonshme

Nëse keni harruar ndonjëherë diçka dhe keni ndjerë vërtetë i vështirë për këtë, ose jeni të pasigurt për veten, pushoni. Harresa është një shenjë e inteligjencës më të lartë, sipas studimeve të fundit, transmeton OxygenPress.

Ka njerëz që krenohen me kujtimet e tyre të shkëlqyera, të cilat me siguri mund të jenë të dobishme në shkolla apo në situata sociale. Sidoqoftë, është pothuajse e pamundur të kujtojmë çdo hollësi të vogël të çdo situate dhe është pothuajse e pamundur të kujtojmë çdo fakt që mëson në shkollë, veçanërisht gjatë një periudhe të gjatë kohore.

Kur harroni diçka, shpesh ju bën të ndiheni pak … mirë … budalla. Ju nuk ndiheni shumë inteligjent duke qëndruar në mes të dyqaneve ushqimore duke u përpjekur të mbani mend gjithçka që ju nevojitet, dhe as nuk ndjeheni jashtëzakonisht të ndritshëm kur shkoni nga një dhomë në tjetrën dhe harroni pse keni shkuar atje, transmeton OxygenPress.

Ju mund të pyesni veten pse ndodhin këto gabime të vogla të trurit, por ju nuk duhet të shqetësoheni. Studiuesit Paul Frankland dhe Blake Richards nga Universiteti i Torontos zbuluan se kujtimet e vjetra në tru janë fjalë për fjalë të “mbishkruara” nga kujtimet e reja. Është më e vështirë për ne që të kujtojmë përshtypjet e vjetra – ose t’i harrosh plotësisht.

Sipas studimit, kujtesa e përsosur nuk lidhet me inteligjencën e lartë në asnjë mënyrë. Në fakt, studimi gjeti se e kundërta ka tendencë të jetë e vërtetë. Ndërkohë që mund të supozoni se dikush me një memorie të madhe konsiderohet përgjithësisht inteligjent, është në fakt më e dobishme dhe madje më e shëndetshme të kujtohet një shkallë më e madhe e gjithçkaje dhe të harrojë detaje të vogla.

“Është e rëndësishme që truri të harrojë detaje të parëndësishme dhe në vend të kësaj fokusohet në gjërat që do t’ju ndihmojnë të merrni vendime në botën reale”, shpjegoi Richards në një intervistë me CNN.

Truri ka një mekanizëm të vogël të quajtur hippocampus, dhe ky komponent i kujtesës ruan kujtimet. Ajo punon për të hequr qafe detajet e parëndësishme, në mënyrë që të përqendrohesh më shumë në atë që me të vërtetë ka rëndësi. Kjo ju lejon të bëni vendime inteligjente në një mënyrë shumë më efikase, shkruan OxygenPress.

Ndërkohë që ky proces ndodh, truri është në të vërtetë i aftë të mbishkruaj kujtimet e vjetra me ato të reja, më të rëndësishme. Një tru që është i mbushur me shumë kujtime ka më shumë gjasa të ketë konflikt në aftësinë e tij për të marrë vendime. Për shembull, një tru me shumë kujtime mund të jetë i pavendosur, sepse ajo përbën shumë variabla.

“Ne e dimë se sporti rrit numrin e neuroneve në hipokampus,” tha Richards. “Janë këto detaje shumë të hollësishme nga jeta juaj që nuk janë të rëndësishme dhe ndoshta ju mbajnë nga marrja e vendimeve të mira”.

Kjo ka kuptim nga një pikëpamje biologjike që njerëzit e hershëm do të kishin për të kujtuar detajet vitale në mënyrë që të mbijetonin, kështu që truri do të rritet për të ndihmuar që të ndodhë. Megjithatë, me avancimet në teknologji në vitet e fundit, njerëzit po e mohojnë nevojën për kujtesë të hollësishme.

Për njerëzit në botën moderne, është shumë më e dobishme të kuptohet se si punon Google sesa të kujtohet se si të bëhen detyra të pazakonta. Kjo vetëm do të thotë se është edhe më e pranueshme që herë pas here të harrosh detaje të vogla pasi tani mund të shikosh lehtësisht vetëm për ndonjë fakt që duhet të dish në çdo kohë.

Nëse e gjen veten duke harruar në pjesën më të   madhe të kohës ose segmente të mëdha informacioni të rëndësishëm, mund të ketë një problem serioz, por përndryshe është krejtësisht normale të humbasësh hollësi të vogla. Ju nuk duhet të ndiheni budallenj kur harroni sepse thjesht nënkupton se mendja juaj po punon ashtu siç duhet./Mind Activist/OxygenPress.info