Fakte interesante për papa Françeskun

Në kryeqytetin e Republikës së Maqedonisë së Veriut -Shkup ishte kreu i Kishës katolike, papa Françesku.

Në vazhdim disa fakte interesante për të:

– Emri i vërtetë i papa Françeskut është Horhe Mario Bergoljo. Ka lindur në Buenos Ajres më 17 dhjetor në vitin 1936 si më i riu nga pesë fëmijët e ardhacakëve italianë.

– Flet rrjedhshëm gjuhën italiane, gjermane dhe spanjolle, ndërsa kupton gjuhën angleze, franceze dhe portugeze. Ka studiuar filozofi dhe ka diplomuar teknologji kimike. Para se të bëhej kryepeshkop në Buenos Ajres ka ligjeruar letërsi, psikologji, filozofi dhe teologji. Në vitin 1986 në Frankfurt e ka mbrojtur doktoraturën me temën teologji.

– Papa Françesku adhuron tango. Në orët  e vallëzimit e ka njoftuar të dashurën e tij të atëhershme. Por pastaj e ka ndjerë thirrjen religjioze. Kur ka pasur 12 vjet, simpatisë së tij të parë gjoja i ka thënë: Nëse nuk martohem me ty, do të bëhem prift.

– Në rini ka punuar edhe si sigurim në klube të natës në Buenos Ajres që të fitojë për banim dhe ushqim.

– Ai është tifoz i flakët i klubit lokal të fudbollit “San Lorenco”. Në rini aktivisht ka luajtur basketboll. Po ashtu posedon koleksion të madh të fanellave nga klubet e fudbollit.

– Papa Françesku është papa i parë i cili nuk është nga Evropa që nga Gërguri i Tretë, i cili ka lindur në rajonin e Sirisë së tanishme, ndërsa është zgjedhur në vitin 731. Ai, po ashtu, është papa i parë nga kontinenti amerikan dhe papa i parë i lindur në hemisferën jugore.

– Pasi u bë papë, ai ishte kandidat për Çmimin Nobel për paqe. “Tajm” e shpalli për person të vitit 2013, revista “Roling Stoun” e ka vendosur në ballinë.

– Adhurues i madh i veprave letrare të R.R. Tolkin. Fytyrat më të preferuara nga “Kryezoti i unazave” për të janë Frodo dhe Bilbo, të cilët disa herë i ka përmendur si shembull për fitore të së mirës ndaj së keqes.

– Papa Françesku preferon të gatuajë, ndërsa më së miri din të bëjë ushqimin spanjoll – paelja.

– Ai e mban rekordin prej një milionë ndjekës në Instagram të grumbulluar në kohën më të shkurtë (për më pak se 12 orë), ndërsa po ashtu është një nga udhëheqësit me ndikim më të madh botëror në Tuiter, ku e ndjekin 45 milionë njerëz. Faqet e tij në Tuiter publikohen në gjuhën angleze, latine, gjermane, portugeze, polake, italiane, franceze dhe arabe.

– Edhe pse për çdo ditë publikon në rrjetet sociale, papa Françesku nuk ka kompjuter të tij personal. Nuk i bën tuitet personalisht, por çdo post para publikimit duhet ta lexojë dhe miratojë.

– Gjatë viteve ka marrë shumë dhurata ekstravagante, mes të cilave edhe motor Harli Dejvidson. Dhuratat i shet, ndërsa paratë i dhuron në qendrat për persona të pastrehë.

– Papa Françesku që në vitin 1990 u betua para Shën Mërisë se përgjithmonë do të ndërpresë me shikimin e televizionit dhe deri sot nuk e ka shkelur betimin.

– Ai nuk mban këpucë të kuqe, në mënyrë të posaçme të disenjuara për të, siç kanë bërë paraardhësit e tij, por mban të rëndomta të zeza, të cilat i ka marrë në Argjentinë.

– Ai është i njohur sipas asaj se është shumë i lidhur me ithtarët e tij dhe shpesh i befason njerëzit, të cilët i shkruajnë me thirrje të papritur telefonike. Një gazetë italiane madje edhe ka publikuar doracak, ku janë rregullat të cilat njerëzit duhet t’i ndjekin derisa me telefon bisedojnë me papa Françeskun.

– Ai nuk jeton në rezidencë zyrtare të papës në pallatin apostulik. Në vend të kësaj, ka zgjedhur të jetojë në rezidencën shumë modeste Kaza Santa Maria, shtëpi për mysafirë në Vatikan, me qëllim që të mund të pranojë vizitorë dhe të ketë takime me njerëz të rëndomtë.

“Papa Françesku ka vetëm një pjesë të mushkërisë së bardhë. Tjetra i është nxjerrë kur ka qenë adoleshent për shkak të infeksionit.

– Në një intervistë ai tha se ajo që më së shumti i mungon prej kur është papë, është shkuarja në piceri.

– Në vitin 2014 e ka vazhduar afatin e pasaportës argjentinase, edhe pse ka diplomatike nga Vatikani dhe ka insistuar që të mos ketë kurrfarë privilegje speciale.

– Ai ka një set të emotikoneve, të quajtura papaemotikonë. Në nder të vizitës së tij në SHBA, Sfift Meda ka projektuar një set emotikone, të cilat e reflektojnë kuptimin e tij për humor.