Deputeti kroat: Do ta bllokojmë Serbinë në Bashkimin Evropian derisa të kompensojnë dëmet

Platforma politike e sovranëve kroatë paraqiti sot listën për zgjedhjet e Parlamentit Evropian, kryesuar nga Ruza Tomashiq, deputeti aktual evropian, i cili është i bindur se do të fitojë dy mandate në votim në fund të majit.

Agjencia kroate e lajmeve Hina raporton se Tomashiq theksoi se themelet e sovranitetit kroat janë bamirësia, patriotizmi dhe njerëzimi.

Pretendohet se platforma politike e kroatëve sovranë mbledh partitë nga Partia Konservatore e Kroacisë, iniciativa “E vërteta për Stambollin” dhe “Hrvatski bedem”, si dhe disa shoqata të shoqërisë civile dhe mbron ruajtjen e vlerave dhe kulturës tradicionale të Kroacisë me theks në institucionin e familjes.

Hina gjithashtu transmeton se ata angazhohen për kontroll të kufirit brenda të cilit shteti do të jetë në gjendje të vendosë se kush dhe nën cilat kushte do të hyjë në Kroaci.

“Ne do të luftojmë për Evropën si një bashkim i shteteve sovrane, si dhe kundër BE-së centraliste, federale, burokratike dhe mbikombëtare, për të cilën angazhohet Partia Popullore Evropiane, së bashku me partnerët e koalicionit ndaj socialistëve”, tha zëdhënësi i kroatëve sovranë Marko Milanoviq Litre, duke iu referuar kryeministrit të Kroacisë Andrej Plenkoviq dhe presidentit serb Aleksandar Vuçiq.

Ai shtoi se lëvizja e tyre është në favor të bllokimit të Serbisë në BE derisa Serbia të paguajë kompensim për agresionin serbo-çetnik kundër Kroacisë dhe derisa të mos e njeh agresionin e njëjtë.

Deputeti i Kuvendit kroat nga partia Hrast Hrvoje Zekanoviq tha interesi kombëtar kroat duhet të jetë në radhë të parë.

“Serbia nuk duhet të hyjë në BE derisa të zgjidhen çështjet e hapura me Kroacinë”, përfundoi Zekanoviq.