Çfarë zbulojnë flokët për shëndetin

Disbalanca dhe problemet me funksionet në trup mund të pasqyrohen në lëkurë, por edhe në flokë.

Meqenëse gjithçka është në trup, kjo pjesë e trupit mund të zbulojë shumë për shëndetin.

Nëse flokët tuaj bien më shumë se zakonisht ose rriten më ngadalë, mos mendoni menjëherë se është një problem serioz shëndetësor, por është më mirë nëse analizoni gjendjen e trupit nëse kjo zgjat për një periudhë kohore.

Mungesa e hekurit

Humbja e flokëve është shpesh një shenjë e mungesës së hekurit. Është një lëndë ushqyese e rëndësishme për shumë funksione të trupit, por edhe për flokë të shëndetshëm. Nëse vëreni se flokët dukshëm më shumë bien gjatë larjes ose kur krehja, mund të jetë një shenjë e anemisë.

Mungesa e ujit

Nëse flokët tuaj nuk rriten shpejt kur mendoni se ka nevojë ose është shumë e yndyrshme, përpiquni të pini më shumë ujë. Kini kujdes të merrni lëngje të mjaftueshme, pasi përbën 25 për qind të peshës së flokëve. Nëse ju nuk merrni ujë të mjaftueshëm, flokët mund të dehidrojnë lehtësisht, skajet e tyre të shkatërrohen dhe lëkura e kokës fillon të prodhojë më shumë vajra.

Mungesa e ushqyesve

Ushqimi është mënyra më e rëndësishme për ushqimin e lëndëve ushqyese, që do të thotë se mungesa e tyre mund të jetë shkaku i cilësisë më të dobët të flokëve. Nëse flokët tuaj humbasin shkëlqimin e saj ose janë të brishtë, kushtojini vëmendje asaj që hani. Mundohuni të konsumoni më shumë fruta dhe perime të freskëta, si dhe proteina, për të forcuar flokët tuaj dhe për të rifituar ato.

Gjëndra tiroide

Hormonet tiroide rregullojnë folikulat e flokëve, ndërsa nivelet e ulëta të këtyre hormoneve mund të ndalojë rigjenerimin e gjëndrës. Kjo madje mund të çojë në rënien e të gjithë fijeve të flokëve. Rënia e flokëve dhe fraktura më e lartë e flokëve sesa zakonisht mund të tregojnë probleme me gjëndrën tiroide.

Ndryshimet hormonale

 

Shtatzënia, periudha pas lindjes dhe perimenopauza janë periudha kur ka ndryshime të mëdha hormonale, dhe humbja e flokëve shpesh shoqërohet me të. Meqë niveli i estrogjenit është më i ulët në post-lindje dhe perimenopauzë, flokët rriten më ngadalë. Ajo mund të veprojë si një humbje e flokëve, pasi flokët nuk janë të trasha si më parë.