Çfarë thotë studimi i fundit për stresin?

0
454

Nëse jetoni një jetë, me stress të lartë, mund të keni humbje të kujtesës dhe tkurrje të trurit para se të mbushni 50, sipas një studimi të botuar të mërkurën në revistën Neurologji.

“Nivelet më të larta të kortizolit, një hormon stresi, duket se parashikojnë funksionin e trurit, madhësinë e trurit dhe performancën në testet njohëse”, thotë autori i studimit Dr. Sudha Seshadri, profesor i neurologjisë në UT Health San Antonio.

“Ne gjetëm humbjen e kujtesës dhe tkurrjen e trurit në njerëz relativisht të rinj shumë kohë para se të shihej ndonjë simptomë,” tha Seshadri. “Nuk është kurrë shumë herët të mbash mend stresin.”

Kortisoli është një nga hormonet kryesore të stresit të trupit, më i njohuri për rolin e saj në instinktet tona të “fluturimit”. Kur jemi të stresuar dhe në gatishmëri të lartë, gjëndrat e veshkave prodhojnë më shumë kortizol. Hormoni pastaj shkon për të punuar mbylljen e funksioneve të ndryshme trupore që mund të marrin në rrugën e mbijetesës.

Pasi të ketë kaluar kriza, nivelet e kortizolit duhet të bien dhe sistemet e trupit duhet të kthehen në normale. Por nëse butoni juaj i alarmit mbetet i shtrënguar, trupi mund të vazhdojë të keqfunksionojë, duke çuar në ankth, depresion, sëmundje të zemrës, dhimbje koke, shtim në peshë, probleme me gjumin dhe sigurisht kujtesën dhe problemet e përqendrimit.

Truri është posaçërisht i pambrojtur, thonë ekspertët, për shkak të të gjitha lëndëve ushqyese që duhet të funksionojnë në mënyrë optimale.

“Truri është një organ shumë i uritur”, tha Keith Fargo, i cili drejton programet shkencore dhe shtrirjen e informacionit për Shoqatën Alzheimer. “Kjo kërkon një sasi të madhe të ushqyesve dhe oksigjenit për ta mbajtur atë të shëndetshëm dhe duke funksionuar siç duhet. Prandaj, kur trupi ka nevojë për këto burime për t’u marrë me stresin, ka më pak për të shkuar në tru”.

Stresi i lartë,  i lidhur me humbjen e kujtesës

Studimet e mëparshme kanë gjetur një lidhje në mes të kortizolit dhe rrezikut të demencës, por fokusi ka qenë kryesisht në të moshuarit dhe zonën e kujtesës të trurit, të quajtur hippocampus.

Ndër anët e forta të studimit të ri, tha Seshadri, është se ai shikonte një grup burra dhe gra me një moshë mesatare prej 48 vjeç dhe bëri skanime të trurit të MRI të të gjithë trurit, jo vetëm të hippocampus.

Studiuesit zgjodhën më shumë se 2,000 njerëz pa shenja të demencës dhe u dhanë provime të ndryshme psikologjike për të matur aftësitë e tyre të të menduarit.

Të gjithë ishin pjesë e Studimit të Zemrës Framingham, një studim afatgjatë i sponsorizuar nga Instituti Kombëtar i Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut. Është duke ndjekur shëndetin e banorëve të Framingham, Massachusetts, dhe pasardhësit e tyre që nga viti 1948.

Rreth tetë vjet pas testimit fillestar, grupi u rivlerësua. Kortisoli i serumit të gjakut u mat para mëngjesit. Pas rregullimit të të dhënave për të marrë parasysh moshën, seksin, masën e trupit dhe pirjen e duhanit, studimi zbuloi se njerëzit me nivelet më të larta të kortizolit kishin më shumë me  humbje të kujtesës.

“Nuk isha i befasuar nga ndryshimet në njohje,” tha Fargo i cili nuk ishte i përfshirë në studim. “Nëse keni kortizol më të lartë, ndoshta jeni të stresuar dhe mund të keni më shumë vështirësi në detyrat njohëse”.

Stresi gjithashtu ndikon në strukturën e trurit

Ajo që ishte e habitshme, tha Fargo, ishte gjetja e studimit të efekteve të kortizolit në strukturën e trurit.

Nivelet e larta të kortizolit u shoqëruan me më shumë dëme në pjesët e trurit që lëvizin informacionin në të gjithë trurin (corona radiata) dhe midis dy hemisferave të trurit (corpus callosum).

Përveç kësaj, truri i njerëzve me nivele më të larta të kortizolit kishte trurin më të vogël, të dy hemisferat e trurit përgjegjës për mendimin, emocionet, fjalën dhe funksionet e muskujve, zbuloi studimi.

Vëllimi mesatar i trurit në tru në njerëzit me nivele të larta të kortizolit ishte 88.5 e vëllimit total të trurit, krahasuar me 88.7 në njerëzit me nivele normale të kortizolit.

“Isha i befasuar që do të mund të shihje një ndryshim kaq të madh në strukturën e trurit me nivele të larta të kortizolit në krahasim me nivelet e moderuara të kortizolit”, tha Fargo. “Nëse shihni ndryshime strukturore të trurit në mes të jetës, mund të imagjinoni se çfarë po ndodh në kohën kur të plakeni sa duhet për të zhvilluar çmenduri”.

Interesante, efektet e kortizolit të lartë në vëllimin e trurit  duket se kanë ndikim vetëm tek gratë, e jo tek burrat.

“Estrogjeni mund të rrisë kortizol,” tha Dr. Richard Isaacson, i cili drejton Klinikën e Parandalimit të Alzheimerit në Ëeill Cornell Medicine “dhe rreth 40% e grave në grupin e lartë të kortizolit të studimit ishin në zëvendësimin e hormoneve”. Isaacson nuk ishte përfshirë në studim.

Seshadri tha se studimi ishte përshtatur për përdorimin e terapisë së zëvendësimit të hormoneve.

“Kjo nuk përjashton plotësisht një ndikim të kundërt të zëvendësimit të estrogjenit,” tha Seshadri, “por e bën më pak të ngjarë të tregojë historinë kryesore.”

Seshadri gjithashtu theksoi se rezultatet e studimit tregojnë vetëm një shoqatë, jo një kauzë, dhe nevojiten më shumë kërkime për të zmbrapsur marrëdhënien midis niveleve të larta të kortizolit dhe çmenduri. Ndërkohë që po ndodh, ajo sugjeron se njerëzit e konsiderojnë modifikimet e jetesës për të luftuar stresin e jetës moderne.

Fargo pajtohet . “Ne e dimë, për shembull, se njerëzit që ushtrojnë gjatë gjithë jetës kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të çmenduri”, tha ai. “Merrni pak kohë për veten tuaj, bëni disa meditime, ka mënyra për të kontrolluar stresin që do të çojë në një rezultat të dobishëm”. /CNN/OxygenPress.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here