Epidemiologu i Universitetit të Gjenevës kundër rihapjes: Jemi në prag të valës së tretë

0
58

Epidemiologu i Universitetit të Gjenevës, Didier Pittet,kundër rihapjes:

Didier Pittet: “Ne ndoshta jemi në prag të valës së tretë”.

“E njëjta gjë po ndodh si verën e kaluar dhe të gjithë e kujtojmë se si përfundoi”

Ndërsa ekonomia dhe një shumicë nga politika po kërkojnë më pak ndalime, si e vlerësojnë profesionistët e kujdesit shëndetësor situatën, veçanërisht përballë rritjes së rasteve të koronavirusit dhe shtrimeve në spital që janë regjistruar për disa kohë?

Epidemiologu i Universitetit të Gjenevës, Didier Pittet, ndër të tjera, ngre alarmin përpara kërkesave të ngutshme për të rihapur, ndërsa rastet në të vërtetë rriten.

Pittet, njeriu i referencës, shpikësi i tretësirës hidro-alkoolike që përdorim të gjithë për të dezinfektuar duart, flet sot në gazetën Le Temps. “Zvicra është në gjumë, por ata duhet të jenë të kujdesshëm. E njëjta gjë po ndodh si verën e kaluar dhe të gjithë e kujtojmë se si përfundoi”. “Idealisht, duhet të arrihet 80% imuniteti i tufës në popullatën zvicerane. Ne jemi larg tij, ”thekson Didier Pittet.

Ka disa hapje që janë të mundshme, por me kusht që të respektohen gjithmonë masat paraprake, gjë që shpesh nuk ndodh, dhe pastaj duhet të testoni dhe provoni përsëri, gjë që Zvicra nuk e bën sa duhet, dhe kjo është ajo që duhet të kuptoni.

Pra, pas disa javësh do të jetë e mundur të hapni tarracat e restoranteve, por jo dhomat e brendshme, ju do të jeni në gjendje të rifilloni disa aktivitete, por edhe një herë duke respektuar masat paraprake që duhet të zbatohen dhe kontrollohen gjithmonë.

Ja se çfarë i trembet më shumë Pittet nga çdo rihapje në javët e ardhshme.

Ndërsa mosha e pacientëve në të ardhmen do të jetë gjithnjë e më e ulët, kur këta pacientë të shtrohen në spital ata do të qëndrojnë në spital për më gjatë. Për fat të mirë, shkalla e vdekjes do të bjerë, por do të duhet më shumë kohë për t’i kuruar ato. Dhe për këtë arsye edhe një herë ne do të detyrohemi të vonojmë kontrollet dhe operacionet që nuk lidhen me Covid.

Kontrolli për shembull për pacientët me kancer ose sëmundje të tjera të rënda, viktima indirekte nëse doni, shpesh të harruara, të pandemisë./Le Temps