Wednesday, September 22, 2021
BallinaZbulimKali më i bukur në botë

Kali më i bukur në botë

Pa dyshim se ky kalë duket sikur është zhytur në një bojë ari. Sidoqoftë, ky është një kali i vërtetë me origjinë nga Turqia.

Kali është Akhal Teke, një racë kali nga Turkmenistani dhe është një simbol kombëtar për Turqinë.

Thuhet se kjo racë e rrezikuar është ndër kuajt më të vjetër në botë, sepse ata jetonin në kohët antike. Aktualisht ka rreth 6,600 kuaj Akhal Teke në gjithë botën dhe shumica e tyre janë nga Turqia, Rusia, Evropa dhe Amerika e Veriut.

Ky kalë i veçantë ka një lëkurë të bukur të butë që shkëlqen në dritën e diellit. Kjo është arsyeja pse kali kalon me emrin ‘Kali i artë’, transmeton tutje albinfo.

- Reklama -

Akhal-Teke, la raza equina considerada la joya de Turkmenistán | Noti Caballos

Faktet argëtuese për ‘Kalin e artë’:

Ritmi i këmbës së këtij kali nuk është i njëjtë me kuajt e tjerë dhe studiuesit që e sollën këtë racë në shtëpi në Amerikë janë ende në proces të studimit të kësaj çështjeje.

Sipas Association International Association of Akhal-Teke Breeding, arsyeja për shkëlqimin e tij qëndron në rregullimin fizik të flokëve të tij që janë kaq të butë dhe veprojnë si një intensifikues i dritës që hedh prapa rrezet e dritës.

Ky kalë nuk ndihet i uritur ose i etur lehtë, sepse ka jetuar në një epokë ku uji dhe burimet ushqimore ishin shumë të kufizuara, transemton albinfo.ch.

Raportuar në vitin 1935, një grup kalorësish po hipnin mbi kuaj për 16,000 kilometra në 84 ditë. Udhëtimi përfshin tri ditë kalim të shkretëtirës deri në 1,500 kilometra pa ujë.

ARTIKUJ TË NGJAJSHËM

MË TË SHIKUARAT