Thursday, September 23, 2021
BallinaArtPublikohet lista e PriDocs – Programi garues i filmave dokumentarë

Publikohet lista e PriDocs – Programi garues i filmave dokumentarë

Programi i PriDocs përbëhet nga 7 filma, prej të cilëve 1 do të jetë Premierë Internacionale në PriFest, 3 premierë regjionale dhe 2 premierë Kosovare.

PriFest dëshiron të falenderojë Cheryl Johnson për kontributin e dhënë në selektimin e PriDocs program. Cheryl është bashkëpunuese afatgjate dhe mikeshë e ngushtë e Festivalit.

Lista e filmave në PriDocs:

DOM SALVADOR AND ABOLITION nga Lilka Hara, Artur Ratton

USA, 78 min.

- Reklama -

Premierë Internacionale

Një udhëtim gjithpërfshirës, Dom Salvador dhe Zhdukja storia e pa treguar e Dom Salvador, një muzicient Afro – Brazilian i cili e ka gjetur një shtëpi në Nju – Jork.

Duke u larguar në kulmin e diktaturës ushtarake të Brazilit në 73’, Salvador la mbrapa një hije të madhe.

THE END OF KINGS nga Remi Brachet

Francë, 40 min

Premierë Regjionale

Përshkrimi i Clichy – sous – Bois në 2019 – qyteti ku shpërthyen trazirat periferike në 2005

“The end of kings” nxjerrë në pah evolimin e relacioneve gjinore në periferitë parisiane periferike.

MURANOW nga Chen Shelach

Israel, 70 min

Premierë Regjionale.

Muranow lagja në Varshavë ishte një lulëzim dhe qendër e rëndësishme e Hebrenjëve.

Gjatë Luftës së Dytë botërore lagja ishte kthyer në “Geto e Varshavës”

Kur lufta përfundoi lagja ishte rindërtuar nga rrënojat e shkatërrimit të vet.

Sot mijëra Polak jetojnë në Muranow të gjelbër dhe të gjerë, ku ende errësira e së kaluarës vazhdon t’I ndjek.

Polakët resident pretendojnë që fantazmat e Hebrenjëve jetojnë në lagje akoma.

Sipas tyre ata vinë gjatë natës shkundin pluhurin dhe hirin që i mbulon ata, pastaj enden rrugëve ku më pare jetuan.

Të tjerët resident mendojnë që fantazmat janë metaforë për jetën, kulturën dhe memoriet e Hebrenjëve të varrosur nën tokë.

SAME/DIFFERENT/BOTH/NEITHER nga Adriana Barbosa dhe Fernanda Pessoa

Brazil, 18 min.

Premierë Regjionale.

Në periudhën e izolimit, larg nga njëri tjetri, dy shokë ribashkohen përmes video – letrave, inspiruar nga shikimi poetik i femrave filmbërse të zhanrit eksperimental:

Marie Menken, Joyce Wieland, Gunvor Nelson dhe Yvonne Rainer. Fernanda është një Braziliane e cila jeton në Sao Paulo, Adriana është me origjinë Meksikan – Brazilian e cila jeton në Los Angeles.

Ata e shpërndajnë inspirimin e tyre duke e kapur realitetin e këtyre kohërave: përplasja – tenxhereve, protesta kundër Bolsonaro, një shtëpi lëvizëse, kalimi i ditëve të cilat janë të gjitha të njejta, gentrifikimi që nuk ndalet as në kohën e pandemisë. Jeta e të zinjve ka rëndësi protesta dhe malli qe do të takohen me njëri – tjetrin së shpejti.

STALKING CHERNOBYL nga Lara Lee

USA, 57 min.

Premierë.

Eksplorimi pas apokalipsit – regjia nga Lara Lee ( një Kulturë e filmave resistantë) – një dokumentar i cili ekzaminon kulturën nëntokësore të Chernobil Zona e përjashtimit.

Tri dekada pas katastrofës më famëkeqe bërthamore, aventurierë ilegalë në shëtitje ( të njohur si “stalkers”), adhuruesit e sporteve ekstreme, artistët, dhe kompanitë turistike kanë filluar të eksplorojnë përsëri misteriozën, peisazhin fantazmë, ku lisat dhe kafshët e malit janë rimarrë të braktisur nga fshatarët.

Edhe si të braktisur vazhdojnë të llogarisin përpjekjet e një qeverie të pandershme për të mbuluar shtrirjen e katastrofës, dhe ndërsa njerzimi përballet me incidente të reja bërthamore në një vend si Fukushima, pozita e Chernobilit është kthyer në një atraksion turistik, duke tërhequr kërkuesit me një shije për post – apocalyptic.

ALLA ZINGARA nga Gloria Halasz

Hungari, 63 min.

Premierë.

Alla Zingara tregon storien e fuqisë novatore dhe ngritëse të muzikës e cila krijon një entitet përmes historisë të famshme – botërore, por specifikisht 100 –  Anëtar të Gypsy Symphony Orchestra Budapest dhe muzicientët e jashtazakonshëm.

Në film kemi një mundësi për të përcjellur disa muzicientë nga 100 – Anëtar Gypsy Symphony Orchestra, të njohin jetën e tyre në detaje, dhe arrijnë të kuptojnë domethënien e muzikës në jetën e tyre si trashëgimi, e cila i ka ndihmuar për të mbijetuar vpër të mbijetuar vështërsive nga gjenerata në gjeneratë. Ndërsa prezentojnë jetën e tyre të përditshme si muzikantë, dokumentari jep një pasqyrë në muajt e orkestrës – të gjatë, përpjekja e tyre për koncertin e ardhshëm ne Moskë, i cili ishte një vend i theksuar për suksesin e tyre vite më parë.

ARTIKUJ TË NGJAJSHËM

MË TË SHIKUARAT