Wednesday, September 22, 2021
BallinaAnkandItalia vendi i parë prej të cilit u ngrit forca ajrore për...

Italia vendi i parë prej të cilit u ngrit forca ajrore për shpëtimin e popullit tonë

Fjalimi i kryekuvendarit Glauk Konjufca, në seancën e veçantë të Kuvendit, të mbajtur për nder të vizitës së ministrit të Jashtëm dhe për Bashkëpunim Ndërkombëtar të Italisë, Liugi Di Maio

I nderuari Kryeministër i Republikës së Kosovës, Albin Kurti,

Të dashur deputetë të Kuvendit të Republikës së Kosovës,

Më lejoni që t’i shpreh mirëseardhje në shtetin e Kosovës e në Kuvendin tonë të Republikës, Ministrit të Jashtëm dhe për Bashkëpunim Ndërkombëtar të Italisë, Shkëlqesisë së Tij, Liugi Di Maios,

I dashuri Luigji mirë se na erdhe!

- Reklama -

Të nderuar ambasadorë të vendeve mike të shtetit tonë,

I nderuari ambasador Orlando,

Ambasadore Haxhitasimi,

I nderuari gjeneral Federiçi.

Qytetarë të dashur,

Vendi ynë ka qenë dhe mbetet shumë mirënjohës për kontributin që Republika e Italisë e ka dhënë për Republikën e Kosovës.

Në 24 mars të vitit 1999 një qytezë e vogël italiane e me pak banorë, në Kosovë u bë më e njohur se Roma e Milano.

Kjo ishte Aviano prej ku filluan bombardimet e NATO-s kudër makinerisë ushtarake e policore të Serbisë.

Këto bombardime të domosdoshme u bënë nga aleanca më e fuqishme ushtarake e botës demokratike për t’i dhënë fund gjenocidit të shtetit serb mbi popullin e Kosovës.

Italia u bë vendi i parë prej të cilit u ngrit forca ajrore për shpëtimin e popullit tonë.

Lufta jonë e drejtë e UÇK-së e gjeti mbështetjen e faktorit ndërkombëtar dhe falë këtij ndërveprimi erdhi liria e popullit tonë.

Menjëherë pas përfundimit të luftës, Italia kishte rol të rëndësishëm në të gjitha proceset e kyçe nëpër të cilat kaloi vendi ynë.

Pjesëmarrja e trupave italiane në kuadër të KFOR-it për ne ka qenë dhe mbetet faktor i rëndësishëm i paqes dhe stabilitetit të Republikës së Kosovës dhe rajonit në përgjithësi.

Republika e Italisë gjatë këtyre 22 viteve ka pasur rol qendror në udhëheqjen e komandës së KFOR-it në Kosovë përmes 11 komandantëve të saj.

Në mesin e shteteve të para që e njohu pavarësinë e Republikës sonë ishte Republika e Italisë.

Dhe në çdo hap të pastajmë përgjatë procesit të konsolidimit të sovranitetit tonë, shteti italian qëndroi përkrah Kosovës.

Populli i Kosovës qëndron mirënjohës edhe për qëndrimin e Italisë në GjND më 2010, edhe për mbështetjen e vazhdueshme të perspektivës evropiane të Kosovës, edhe për mbështetjen e liberalizimit të vizave për qytetarët e Republikës së Kosovës.

Por viti 2020 që e lamë pas ishte një vit fort i vështirë.

Mbi 3800 qytetarë të Kosovës dhe 127 mijë italianë e humbën jetën në luftë me pandeminë e koronavirusit.

I shprehim ngushëllimet tona më të sinqerta për të gjitha familjet që i humbën të dashurit e tyre.

Por po ashtu e falënderojmë Republikën e Italisë për të gjitha ndihmat që ia dha vendit tonë në ballafaqim me virusin COVID 19.

Vetëm të bashkuar e me një qëllim të përbashkët mund ta mposhtim çdo sfidë që i cenon edhe vendet tona, por edhe globin në përgjithësi.

Marrëdhëniet tona me Republikën e Italisë janë miqësore e të ngushta.

Por ne zotohemi që bashkëpunimin do ta thellojmë edhe më tej. E vizita e ministrit Di Maio përbën moment qenësor në këtë drejtim.

Ju faleminderit për vëmendje! ​

ARTIKUJ TË NGJAJSHËM

MË TË SHIKUARAT