Marrja e ndihmave dhe lejeqëndrimi, çka pritet të ndryshojë në Zvicër

0
479

Fakti se kush kualifikohet për mirëqenie ndryshon nga kantoni në kanton dhe tema është disi një fushë e minuar. Shpesh ekzistojnë rregulla rreth anëtarëve të familjes që ndihmojnë para se të fillojë mirëqenia e shtetit dhe gjithashtu rregulla rreth ripagimit të parave të marra nëse marrësi hyn në para më vonë përmes një fitimi në lotari ose trashëgimisë, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Banorët nga vendet e BE / EFTA kanë të njëjtat të drejta si shtetasit zviceranë. Sidoqoftë, banorët e huaj të shumicës së kombeve të tjera kanë një rrezik të lartë për të humbur lejet e tyre të qëndrimit nëse marrin mirëqenie në Zvicër.

Dhe rregullat nuk janë binare. Për shembull, praktika aktuale gjyqësore federale sugjeron që një çift do të vinte në rrezik lejet e tyre C nëse do të merrnin më shumë se 50,000 CHF në mirëqenie për një periudhë dy vjeçare.

Më 28 maj 2021, një votim i komisionit parlamentar në Bern (12 kundrejt 11 me 2 abstenime) doli në favor të shikimit të mundësisë së zgjatjes së të drejtave të mirëqenies për të gjithë të huajt që kanë jetuar legalisht në Zvicër për më shumë se 10 vjet.

Për shkak se të huajt e dinë rrezikun për të humbur të drejtat për të qëndruar nëse marrin mirëqenie, shumë shmangin kërkesën për ndihmë kur kanë nevojë për të dhe kriza e koronavirusit e ka përkeqësuar këtë situatë, tha Samira Marti, anëtare e parlamentit dhe anëtare e partisë socialiste në Bazel, e cila propozoi iniciativën. Varfëria nuk është një krim, shtoi ajo.

Hapi tjetër në proces do të jetë bindja e një komisioni për Këshillin e Shteteve, dhoma e sipërme e Zvicrës.