Çfarë është vetëvlerësimi?

0
236

Vetëvlerësimi është tërësia e mendimeve dhe vlerësimeve që një person ka për veten e tij, shkruan faqja melarossa.it.

Vetëvlerësimi i ulët ose i lartë ndikon ndryshe në sjelljet, mendimet dhe emocionet.

Ata me vetëvlerësim të lartë përballen me çdo sfidë me besim dhe nuk dekurajohen nga dështimi, ata vazhdojnë të ecin përpara.

Nga ana tjetër, ata me vetëvlerësim të ulët përballen me çdo disfatë, të madhe apo të vogël, me siklet.

Përveç kësaj, ai përjeton përvojat e jetës me ankth, shqetësim dhe frikë.

Vetëvlerësimi i mirë zhvillohet pothuajse automatikisht në vitet e para të jetës së fëmijës.

Nëse nuk kalcifikohet nga mungesa e shprehjes së potencialit të dikujt, ajo është e strukturuar në mënyrë të vendosur fillimisht në adoleshencë dhe më pas tek të rriturit, të cilët do të përjetojnë një ndjenjë pozitive dhe të denjë për veten.

Përmirësimi i vetëvlerësimit është thelbësor për të qenë në gjendje të arrini qëllimet tuaja.

Në fakt, nëse nuk besoni në veten tuaj, është shumë më e vështirë të kesh një nivel të mirë të mirëqenies psikofizike.

Vetëvlerësimi shprehet në të gjitha aspektet e jetës. Në punë, në marrëdhënie miqësore, në jetë dashurie, në përvojën e prindërimit, në mënyrën e të parit të vetes e tjerë.

Ai i nënshtrohet ndryshimeve të vazhdueshme, duke filluar nga momentet dhe situatat e euforisë së madhe deri në periudhat e kolapsit të papritur.

Ndjenja e vetëvlerësimit lind dhe rritet falë marrëdhënieve me të tjerët, me realitetin e jashtëm dhe përvojat e jetës që secili person i rishikon dhe i bën të vetat./ATSH