Higjiena orale ul rrezikun nga Covid-19, zemra, diabeti dhe mbipesha

0
33

Ata që lënë pas dore dhëmbët e tyre dhe më pas infektohen me virusin Sars-Cov-2 rrezikojnë deri në 3,5 herë më shumë që të përfundojnë në kujdesin intensiv, sipas një studimi të kryer nga shkurti deri në korrik të vitit 2020 me 568 pacientë nga Katari, një emirat i pasur i Gjirit, ku të dhënat dentare digjitalizohen nga Shërbimi Shëndetësor, shkruan corriere.it.

Studimi shpjegon se si arsyeja e përshpejtimit të infeksionit me Covid-19 i dedikohet edhe higjienës së thjeshtë të gojës.

Rreziku i sëmundjeje të zemrës është i pavarur nga dëmtimi estetik i humbjes së dhëmbit, por lidhet me një zinxhir ngjarjesh patologjike që pasqyrohen mbi të gjitha në zemër dhe në sistemin metabolik.

Nuk është mister që higjiena orale të mbron gjithashtu nga diabeti dhe mbipesha.

Të njëjtët autorë amerikanë nga Kolegji i Stomatologjisë NYU në Nju York gjithashtu raportuan vitin e kaluar në të njëjtën revistë një rritje të rrezikut të sëmundjes Alzheimer për shkak të dysbiosis që diabeti shkakton.

Sëmundje koronare të zemrës, pasojnë me dëmtime inflamatore nga proteina reaktive C dhe dëmtime autoimune me ndryshime trombo-trombocite dhe rreziqe të hemorragjisë si dhe endokardit, me inflamacion të valvulave të zemrës./ATSH