Shëndeti kalon përmes pjatës

0
24

Shëndeti gjendet në pjatë.

Është folur që nga koha e Hipokratit (”Bëjeni ushqimin ilaçin tuaj”), shkruan faqja ”Il Giornale”.

Një pjatë e shëndetshme lidh ushqyerjen dhe patologjitë dhe tregon se si ajo që sjellim në tryezë ndikon në jetëgjatësinë tonë, si për nga kohëzgjatja ashtu edhe nga cilësia.

Ushqimi, në fakt, mund të na sëmurë ose të ndihmojë trajtimet tona, mund të na bëjë më të fortë ose të zvogëlojë mbrojtjen imune.

Sipas ekspertëve duke ndryshuar rrënjësisht zakonet e tij të ngrënies, zvogëlohet në mënyrë drastike nevoja për ilaçe.

Përmes një diete të bazuar në fruta, perime dhe bishtajore mund të humbasim shumë kilogramë.

Stili i jetesës nuk shkon natyrshëm përtej aktivitetit fizik dhe sportit, përfshirë sportet konkurruese: midis fokuseve është edhe ajo sportive, me dëshminë dhe përvojën (olimpike) të Filippo Magninit, notari i cili ka zgjedhur prej kohësh të mos hajë mish.

Jetëgjatësia është gjithashtu në pjatë, sipas dëshmisë së banorëve të disa zonave të Sardenjës, siç është Ogliastra, ku jetojnë shumë 100-vjeçarë, që përfaqësojnë nga popullatat më jetëgjata në botë./ATSH