Një e treta e njerëzve që kishin kaluar koronavirusin e kanë këtë të përbashkët

0
89

Një nga realitetet më të hidhura të luftimit të COVID-19 që ekspertët kanë zbuluar është se efektet e virusit nuk mbarojnë kur karantina juaj 14-ditore përfundon.

Sëmundjet afatgjata të COVID që kanë përjetuar pacientët janë më së shpeshti lodhja, humbja e shijes dhe nuhatjes, vështirësia në frymëmarrje dhe dhimbjet e muskujve, sipas studimit të muajit shkurt nga Universiteti i Uashingtonit, shkruan Best Life përcjell Gazeta Shneta.

Por tani, një studim i ri nga Universiteti i Oksfordit ka zbuluar se një e treta e njerëzve që kanë pasur COVID vazhdojnë të vuajnë nga një simptomë veçanërisht alarmante e zgjatur për muaj.

Një studim i 6 prillit botuar nga ‘The Lancet Psychiatry’ zbuloi se 34 përqind e njerëzve që kishin COVID morën një diagnozë të një çrregullimi neurologjik ose psikologjik pas infeksionit.

Studimi ekzaminoi vetëm atë që ndodhi deri në gjashtë muaj pas një diagnoze COVID, kështu që studiuesit duhet të vazhdojnë studimet e tyre për të gjetur se çfarë qëndron përtej këtij afati kohor në lidhje me këto kushte.

“Kjo është një temë shumë e rëndësishme pasi ka pasur shqetësim të konsiderueshëm në lidhje me COVID-19 si një” sëmundje e trurit”, tha Dr. Musa Sami, profesor i asociuar klinik në psikiatri në Universitetin e Nottingham.

Ai vuri në dukje se ka disa faktorë që mund të kontribuojnë pse kaq shumë pacientë me COVID po përjetojnë këto simptoma të zgjatura, duke përfshirë “stresin psikologjik, qëndrimin më të gjatë në spital dhe karakteristikat e vetë sëmundjes”.

Diagnostifikimi më i zakonshëm neurologjik dhe fiziologjik i pacientëve të përfshirë në studm pas kalimit të sëmundjes COVID ishte ankthi, i cili u gjet në 17 përqind të njerëzve, pasuar nga çrregullimet e humorit, të gjetura në 14 përqind të pacientëve.