Google gjobitet për të dhënat personale

0
22

Gjiganti amerikan ‘’Google’’ u penalizua me një gjobë rekord prej 50 milionë euro të vendosura nga autoriteti francez për mbrojtjen e të dhënave private pasi e konsideron të pamjaftueshëm informacionin për shfrytëzimin e të dhënave personale të përdoruesve të tij.

Kjo është hera e parë që një gjigant i Internetit penalizohet në këtë mënyrë nga një rregullator i Bashkimit Europian, në këtë rast Komisioni Kombëtar për Informatikën dhe Liritë (CNIL), “xhandarmëria’’ franceze e të dhënave personale.

CNIL-ja po përdor armët e reja të parashikuara nga BE-ja për të mbrojtur të dhënat që lidhjen drejtpërdrejtë me shtetasit e saj në Rregulloren Europiane të Mbrojtjes së të Dhënave (GDPR), e cila hyri në fuqi më 25 maj, përcjell Atsh.

Ky legjislacion i ri parashikon gjoba deri në 4% të shumës së operacioneve tregtare për kompanitë që nuk respektojnë privatësinë e përdoruesve të shërbimeve të tyre, veçanërisht për qëllime reklamimi të targetuara.