Çfarë ndodh me trupin tuaj kur ju lëni duhanin?

0
499

Shumë njerëz nuk mund të dinë se çfarë mund të shkaktojë pirja e duhanit, por kuptohet se asgjë pozitive në një nivel shëndetësor nuk mund  arrihet nga kjo dukuri. Reklamuesit dhe Hollivudi kanë arritur me sukses idenë e pirjes së duhanit në trurin tonë gjatë dekadave të fundit përmes vendosjes në filma dhe shfaqje televizive, por fatmirësisht njerëzit tani e njohin të vërtetën për efektet negative të shëndetit dhe ndikimin e duhanit tek fëmijët. Sigurisht që jo të gjithë duhanpirësit duan të lënë, por për ata që dëshirojnë, mund të habiteni kur të zbuloni se çfarë ndodh kur të lini duhanin.

Çfarë ndodh kur largoheni nga duhanpirja?

Nëse një cigare është në gojën tënde tani, mbarojeni. Pasi të keni përfunduar, mos merrni asnjëherë një tjetër. Nëse e keni bërë këtë tani, trupi juaj do të kalojë nëpër ndryshime të mahnitshme duke filluar vetëm 20 minuta pasi ta keni përfunduar atë cigare.

Efektet shëndetësore të pirjes së duhanit mund të jenë të tmerrshme, por efektet e ndalesës mund të jenë fenomenale. Ky rrotullim pozitiv mbi përfitimet e ndalohet, në vend të efekteve negative të vazhdimit, mund të jetë ajo që duhet.

Këtu janë disa nga përfitimet e shumta të ndalimit të duhanpirjes  dhe një afat kohor se çfarë do të ndodhë sapo të lini duhanin. Ju mund (ose jo) të habiteni nga ajo që shihni.

Në rreth 20 minuta, presioni i gjakut dhe niveli i pulsit do të ulen. Temperatura e trupit të duarve dhe këmbëve do të rritet.

Në rreth 8-12 orë, niveli i monoksidit të karbonit në gjak do të ulet në normale dhe niveli i oksigjenit të gjakut do të rritet në normale.

Në 24 orë, mundësia për të pasur një sulm në zemër ulet ndjeshëm.

Në rreth 48 orë, mbaresa nervore fillon të rimarrë dhe aftësia juaj për të nuhatur dhe shijuar  është rritur.

Midis 2 jave dhe 3 muaj, qarkullimi juaj përmirësohet, ecja bëhet më e lehtë, dhe kollitja  përjetohet më rrallë. Prodhimi i flegmës zvogëlohet dhe në rreth 3 muaj, funksioni i mushkërive përmirësohet ndjeshëm.

Në mes të 1 dhe 9 muajve, do të përjetoni të gjitha përfitimet e listuara tashmë. Përveç kongjestionit më pak sinus, lodhjes dhe gulçim. Në 1 vit, rreziku juaj për sëmundje kronike  të zemrës dhe sulmeve në zemër janë  zvogëluar nga gjysma e asaj që dikur ishte kur keni qenë duhanxhi.

Ndërmjet 5 dhe 15 vjet, rreziku i një goditje në tru të kthehet në normale, para se të filloni pirjen e duhanit.

Rreth afro 10 vjet, shansi juaj për zhvillimin e kancereve të ndryshme në masë të madhe zvogëlohet. (duke përfshirë kancerin e mushkërive, gojës, gojës, esofagut, fshikëzës, veshkës dhe pankreasit). Rreziku i kancerit të mushkërive kthehet në atë të një jo-duhanpirës. Në fakt, dietat dhe zakonet e pirjes së duhanit përbëjnë gati 60 përqind të rasteve të kancerit.

Për rreth 15 vjet, rreziku juaj për sëmundje kronike  të zemrës dhe sulmet në zemër ndryshon në atë të një personi që kurrë nuk ka pirë duhan para. Rreziku i vdekjes gjithashtu bie pothuajse në nivelin e një jo-duhanpirës.

Përfitimet e mësipërme të ndalimit të pirjes së duhanit  janë më shumë se bindëse. Përveç kësaj, ju nuk do të jeni një ndikim negativ duke u larguar nga shoqëria./OxygenPress.info