Maja më e lartë në botë mbulohet me mbeturina

0
50

Mali më i lartë në botë, në dekadat e fundit, u shndërrua në depozitimin më të madh të mbeturinave në botë, në sajë të turistëve të pasur, të cilët pa asnjë mendje lënë një gjurmë të refuzimit të neveritshëm në prag të tyre, transmeton OxygenPress.

Që nga koha kur  eksploruesi Sir Edmund Hillary arriti kulmin e Everest-it, i njohur si Chomolungma në Tibet dhe Sagarmatha në Nepal, në vitin 1953, mijëra kërkues të tjerë emocionues kanë tentuar të udhëtojnë. Por ajo që rritet gjithmonë nuk kthehet prapa, duke rezultuar në ton mbeturina që mbajnë shpatet malore, shkruan OxygenPress.

Problemi nuk është si ai i kufomave të udhëtarëve të vdekur, të cilët shpesh janë në pozita shumë të pasigurta për t’u marrë në mënyrë të sigurt.

Në vend të kësaj, kur turistët mbushin kampet e tyre, ata lënë prapa tenda, pajisje të thyera ngjitëse, bombola bosh të gazit.

“Është e neveritshme, një shëmti,” tha Pemba Dorje Sherpa për AFP. “Mali mban ton të mbeturinave.”

Si Tibeti ashtu edhe Nepali kanë zbatuar sisteme për të nxitur alpinistët që të rrëzojnë mbeturinat e tyre. Tibeti  gjobitë alpinistët 100 dollarë për kilogram që hedhin, dhe Nepali akuzon një depozitë prej 4,000 dollarë për ekipin që rimbursohet nëse secili anëtar ul poshtë të paktën 8 kilogramë mbeturina.

Në anën e Nepalit, kjo rezultoi në kthimin e 25 mijë plehra dhe 15 ton mbeturina, por kjo është vetëm një pjesë e vogël e mbeturinave në shpatet – problemi është se shumë turistë, të cilët tashmë shpenzojnë deri në 100,000 dollarë për udhëtim , thjesht nuk kujdesen për depozitimin.

Ka njerëz që kërkojnë një zgjidhje për këto probleme. Inxhinierët po kërkojnë të konvertojnë gropa të mbetjeve në një uzinë të biogazit për të kthyer mbeturinat në lëndë djegëse të rinovueshme dhe grupet lokale po punojnë për të pastruar malin.

Mënyra më e mirë e veprimit do të ishte që njerëzit të marrin përgjegjësinë për vetë mallkimin e tyre, por me sa duket kjo është shumë për t’u kërkuar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here