Kryetarja grua ndaloi 850 martesa të fëmijëve në Malavi, i dërgoi vajzat prapë në shkolla

0
236

Një grua malaviane ka futur kohët e fundit një ligj të ri që parandalon martesën e fëmijëve dhe ka anuluar rreth 850 dasma në të gjithë vendin deri më tani, transmeton OxygenPress.

Emri i saj është Theresa Kachindamoto, dhe ajo është kreu i distriktit Dedza të Malavit. Ajo tha se vendimi i saj për të marrë një qëndrim erdhi nga zemërimi i saj për të parë vajzat 12-vjeçare që ecnin nëpër bartjen e foshnjave.

Në një studim nga raportet e Kombeve të Bashkuara në 2012, mbi gjysma e vajzave të Malavit martohen para moshës 18 vjeç. Përveç kësaj, vendi renditet i teti midis 20 shteteve që besohet të kenë normat më të larta të martesës së fëmijëve në botë, shkruan OxygenPress.

Kryetarja Kachindamoto përpiqet ta ndryshojë këtë duke marrë një hap në të njëjtën kohë dhe ka filluar të anulojë më shumë se 850 martesa të fëmijëve duke dërguar qindra vajza të reja në shkollë për të vazhduar shkollimin e tyre. Kachindamoto po merr hapa mahnitës për të hequr ceremonitë e pastrimit të cilat kërkojnë vajzat të shkojnë në kampin e inicimit seksual.

Ajo tha se ajo kishte ndërmarrë veprime duke bërë të paktën 50 nënkomitete që nënshkruan një marrëveshje për t’i dhënë fund martesës së fëmijëve në zonën e saj të autoritetit.

Kachindamoto gjithashtu udhëzoi udhëheqësit për të anuluar çdo martesë të të miturve dhe për t’i dërguar të gjitha vajzat në shkollë.

“U thashë atyre, nëse ju pëlqen apo jo, unë dua që këto dasma të përfundojnë,” tha ajo.

“Nuk dua dasma të reja, ata duhet të shkojnë në shkollë. Asnjë fëmijë nuk duhet të detyrohet të qëndrojë në shtëpi ose të bëjë detyrat e shtëpisë gjatë kohës së shkollës”, shtoi ajo./OxygenPress.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here