Shkenca thotë se qentë janë detektorë natyral të njerëzve të këqij

0
37

Qentë janë detektiv natyral. Paraardhësit tanë e dinin shumë mirë dhe ne kemi mbajtur shenjën tonë stërgjyshore brenda nesh. Ata mund të identifikojnë njerëzit për atë se kush janë ata. Shkenca tregon se qentë mund të identifikojnë me të vërtetë nëse dikush është një person me të vërtetë nëse jo i mirë, transmeton OxygenPress.

Akiko Takaoka i Universitetit të Kiotos ishte ai që shkoi përpara në kryerjen e studimit. Ishte e njohur më parë se qentë donin që bota e tyre të ishte e sigurtë. Eksperimenti i parë i kryer ishte të shihte nëse qenët i besonin një personi që i kishte gënjyer. Pronarët e qenve do të tregonin një enë ushqimi për qentë e tyre.

Qentë, si zakonisht, do të vrapojnë  drejt saj. Pastaj ata do të drejtohen drejt një ene tjetër pa ushqim. Tani, qeni është mashtruar. Çfarë do të bëjë ai tani?

Është e njohur tashmë se qentë kuptojnë gjestet njerëzore dhe do të vrapojnë në çdo objekt, në të cilën ndodhet pronari i tyre, transmeton OxygenPress.

Por, kur këto gjeste njerëzore bëhen të paqëndrueshme, kjo e bën qenin nervoz dhe konfuz. Herën tjetër, qeni nuk do të marrë parasysh urdhrin tuaj. Ai  të njeh si gënjeshtar dhe nuk do t’i besojë më pronarit të qenit. Të 34 qentë që ishin përdorur në këtë eksperiment treguan të njëjtin rezultat. Të paktën ata janë shumë të qëndrueshëm në këtë drejtim. Bazuar në përvojën, ata mund të gjejnë një person të besueshëm me lehtësi.

Por si do të silleshin qentë nëse pronari i tyre i trajton  keq?

Studiuesit gjithashtu morën këtë pyetje. Në një studim të kohëve të fundit në neuroscience dhe studime sjelljes, u tha se qentë rregullojnë sjelljen e tyre bazuar në sjelljen e njerëzve. Studiuesit u përpoqën ta testonin atë. Ata bënë që pronarët të përpiqen të hapin një enë dhe pastaj të kërkojnë ndihmë nga dy studiues të tjerë. Në rastin e parë, një nga studiuesit do të ndihmonte ndërsa tjetri do të mbetet pasiv. Në rastin e dytë, një studiues do të qëndronte pasivisht, ndërsa tjetri do të refuzonte të ndihmonte fare. Pra, çfarë i provuan të gjitha këto? Rezultatet interesante dolën kur studiuesit u përpoqën ta trajtonin qenin. Qeni do të merrte ushqim nga të dy studiuesit në skenarin e parë, por kur erdhi tek studiuesi i cili veproi me vrazhdësi, qeni thjesht do ta injoronte atë.

Por është e qartë se qentë kanë një kuptim të qartë se si funksionojnë rregullat sociale. Nëse takon dikë që është një një trajtues jo i mirë, qeni juaj do ta kuptonte qartë atë. Ata shmangin njerëzit që keqtrajtojnë pronarët e tyre në asnjë mënyrë. Ata na mbrojnë edhe kur nuk dimë sa jemi të prekshëm në të vërtetë. Kafshët janë të mahnitshme. Ne gjithmonë e nënvlerësojnë inteligjencën e tyre dhe megjithatë ata kurrë nuk pushojnë të na mahnisin. Megjithatë, qentë duan të jetojnë në të tashmen dhe nuk e konsiderojnë të ardhmen apo të kaluarën aq shumë.

Pra, kini kujdes se si e trajtoni qenin tuaj. Nëse i gënjeni, nuk do ju besojnë më./OxygenPress.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here