Kultura Shqiptare prezantohet në Vjenë të Austrisë

0
79

Ka filluar rrugëtimi i Javëve të Kulturës Shqiptare në Vjenë

Rina Kaçinari, Adnan Dragaj, Orges Toce, Agim Llapashtica, Gramos Goranci dhe kori i grave ‘Lyra”, janë vetëm disa prej emrave të njohur artistësh që u ngjitën në skenat më të njohura të qytetit të Vjenës në Austri.

Kjo, për të bërë hapjen e Javëve të Kulturës Shqiptare, një organizim ky që për qëllim ka prezantimin sa më dinjitoz të kulturës së trashëguar dhe bashkëkohore shqiptare në Evropë. Kjo ngjarje, nga organizatorët po shihet edhe si mënyra më e mirë për të dëshmuar se shqiptarët, si një vend me të kaluar të mundimshme, “por me histori të bujshme dhe zemër të madhe”, me anë të vlerave kulturore që bartim kudo me vete, plotësojnë mozaikun e kulturës evropiane.

“Prandaj, zhvillimi i kulturës duhet përdorur si mjet kryesor për një zhvillim të qëndrueshëm të komunitetit shqiptar në Austri”, shprehet Ermal Vejsa, si njëri ndër organizatorët. Vejsa, tregon se tashmë çdo përgatitje madhore që kanë pasur ka përfunduar dhe kanë mbetur vetëm ekzekutimet e çdo projekti që është parapa të mbahen deri me datë 8 dhjetor, datë kjo që shënon edhe mbylljen e Javëve të Kulturës Shqiptare. Ky organizim po bëhet në bashkëpunim me shumë shoqata shqiptare në Austri si: Këshilli Koordinues për Steiermark, Liga Shqiptare e Futbollit në Austri, Lidhja e Shkrimtarëve dhe Krijuesve Shqiptar në Austri, Klubi i Shahut ‘Arbëria’, Fondacioni i Gruas ‘Nermin Vlora Falaschi’ Dega Vjenë, Shoqata e Mësuesve ‘Naim Frashëri’, dhe Shoqata Humnitare ‘Kërçova’.

Si çdo vit por edhe këtë vit, organizatorët janë kujdesur që para publikut në Vjenë të sjellin organizime kulturore me kualitet dhe kjo arrihet vetëm përmes artistëve të mirëfilltë.

“Ndër ata të cilët ne i kemi përzgjedhur për këtë vit janë Ansambli Polifonik Saz’iso, violinisti me famë botërore Shkelzen Doli, sopranoja e mirënjohur Flaka Goranci, dirigjenti Michael Maciaszczyk, Orkestra Austriake e Dhomës, muzikantët Rina Kaçinari, Adnan Dragaj, Orges Toce, Agim Llapashtica, Grupi Jericho, artistja e merituar Rita Gjeka, e shumë të tjerë”, ka theksuar Vejsa.

Ky organizim përveç se ka për qëllim prezantimin dinjitoz të kulturës së trashëguar dhe bashkëkohore shqiptare në Evropë, kryesisht në Vjenë, paralelisht, ndihmon në ruajtjen e identitetit shqiptar të mërgatës si dhe integrimin më të lehtë të tyre në Austri. Sipas Ermal Vejsës, zhvillimi i kulturës duhet përdorur si mjet kryesor për një zhvillim të qëndrueshëm të komunitetit shqiptar në Austri, komunitet ky që po rritet çdo ditë e më shumë.  E padyshim nga viti në vit që po rritet edhe numri i vizitorëve.

Javët e Kulturës Shqiptare, tashmë është shndërruar në një ngjarje kulturore e cila pasuron festat e nëntorit dhe është shumë e dashur nga komuniteti shqiptar. Ky organizim i dedikohet së pari mërgatës shqiptare, por organizatorët synojnë rritjen e vizitueshmërisë edhe nga komunitet e huaja që jetojnë në Austri.

Qëllimi tjetër i këtij eventi është po ashtu që në skenat vjeneze të sjellin edhe format autentike të të shprehurit të kulturës së trashëguar dhe të krijimtarisë bashkëkohore shqiptare.

“Prandaj, kultura shqiptare ofron krijimtari unike e tejet të begatshme për publikun e huaj i cili poashtu tregohet gjithnjë shumë i interesuar të mësojë e t’a njohë nga afër dhe akoma më shumë kulturën tonë”, thekson tutje Vejsa.

Javët e Kulturës Shqiptare në Austri 2018 kanë filluar të martën dhe do të mbarojnë me 8 dhjetor. Ato, realizohen përmes bashkëpunimit me Ministrinë e Diasporës dhe Investimeve Strategjike të Republikës së Kosovës, si dhe përmes mbështetjes së një rrjeti të madh të bizneseve të Diasporës Shqiptare në Austri./OxygenPress.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here