Gratë kanë trurin më aktiv se burrat, sipas studimit të fundit

0
97

Truri i grave është dukshëm më aktiv në shumë rajone në krahasim se burrat, sipas hulumtimeve të reja.

Gjetjet  shpjegojnë  pse gratë janë më të prekshme nga ankthi, depresioni, pagjumësia dhe çrregullimet e të ngrënit.

Studimi i shkencëtarëve nga Amen Clinics në Kaliforni është anketa më e madhe e imazhit të trurit deri më sot. Ai krahasoi 46.000 skanime të trurit nga nëntë klinika dhe analizoi dallimet midis trurit të meshkujve dhe femrave.

Të kuptuarit e këtyre dallimeve është e rëndësishme, thonë studiuesit, sepse ndihmon për të hedhur më shumë dritë mbi atë se si çrregullimet e trurit ndikojnë tek burrat dhe gratë në mënyra të ndryshme.

Për shembull, gratë kanë më shumë gjasa të diagnostikohen me sëmundjen e Alzheimerit, çrregullimet e depresionit dhe ankthit, ndërsa meshkujt kanë norma më të larta të çrregullimeve të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) dhe sjelljes.

Studimi, i publikuar në “Journal of Alzheimer’s Disease”, zbuloi se truri i grave ishte dukshëm më aktiv në shumë fusha më shumë sesa meshkujt, sidomos në korteksin paraballor i cili është i përfshirë në kontrollin e fokusit dhe impulsit dhe zonat limbike ose emocionale të trurit përgjegjës për humor dhe ankth. Sidoqoftë, qendrat vizuale dhe koordinimi i trurit ishin më aktive tek meshkujt.

Autori kryesor Daniel G. Amen, një psikiatër dhe themelues i Amen Clinics, tha: “Ky është një studim shumë i rëndësishëm për të ndihmuar në kuptimin e dallimeve gjinore të bazuara në gjini”.

“Dallimet e matshme që identifikuam midis burrave dhe grave janë të rëndësishme për të kuptuar rrezikun e bazuar në gjini për çrregullime të trurit siç është sëmundja e Alzheimerit”.

Hulumtuesit përdorën skanime të trurit nga 119 vullnetarë të shëndetshëm dhe 26683 pacientë me një sërë kushtesh psikiatrike si trauma e trurit, çrregullime humorale, skizofrenia dhe çrregullime të tjera psikotike, si dhe ADHD.

Subjektet e studimit mbështetën ose kryenin detyra njohëse, ndërsa hulumtuesit përdoren rrjedhën e gjakut në trurin e tyre duke përdorur tomografinë e vetme të emetimit të fotonit (SPECT).

Hulumtuesit analizuan një total prej 128 rajoneve të trurit në bazë (në fillim të studimit) dhe gjatë një detyre përqendrimi.

Ata gjetën se gratë kishin rrjedhjen më të madhe të gjakut në korteksin paraballor në krahasim me meshkujt, gjë që mund të ndihmojë për të shpjeguar pse gratë priren të jenë më të forta në fushat e ndjeshmërisë, intuitës, bashkëpunimit, vetëkontrollit dhe duke treguar shqetësime të duhura.

Gjithashtu zbuloi një rritje të qarkullimit të gjakut në zonat limbike të trurit të grave, gjë që gjithashtu mund të shpjegojë pjesërisht se përse gratë janë më të prirura ndaj ankthit, depresionit, pagjumësisë dhe çrregullimeve të të ngrënit.

Sidoqoftë, truri i njeriut – pa marrë parasysh gjininë – është i ndryshueshëm dhe shumë i vështirë për t’u kuptuar.

Gina Rippon, Profesor i Imazheve Kognitive në Universitetin Ashton, shkroi vitin e kaluar:

“Nocioni që truri ynë është plastik ose i lakueshëm dhe, në thelb, mbetet kështu gjatë gjithë jetës tonë është një nga zbulimet kryesore të 40 viteve të fundit në kuptimin tonë të trurit. Përvojat e ndryshme afatshkurtra dhe afatgjata do të ndryshojnë strukturën e trurit Gjithashtu, është treguar se qëndrimet dhe pritjet sociale si stereotipet mund të ndryshojnë mënyrën se si truri juaj përpunon informacionin.Qasje në arsim, pavarësi financiare, madje edhe dietë. “/World Ekonomic/OxyenPress.info

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here