10 fobitë më të zakonshme

0
2693

Ju ka ndodhur të jeni të frikësuar nga kënetat e mërzitshme? Të frikësuar nga gjarpërinjtë që fluturojnë?

Sipas Shoqatës Psikiatrike Amerikane vlerëson se këto raste kanë të bëjnë me një sëmundje të quajtur “fobi:”.

Fobia është sëmundja më e zakonshme psikiatrike në mesin e grave dhe e dyta më e zakonshme në mesin e meshkujve. Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor sugjeron që fobitë  ndikojnë rreth 19.2 milion tek të rriturit në SHBA. Këto fobi zakonisht shfaqen gjatë fëmijërisë ose adoleshencës dhe vazhdojnë në moshën e rritur. Ato gjithashtu ndikojnë dy herë më tek gratë se tek burrat.

Ka një numër shpjegimesh për zhvillimin e fobisë, duke përfshirë teoritë evolucionare dhe të sjelljes. Cilado qoftë shkaku, janë kushte të shërueshme që mund të minimizohen dhe eliminohen edhe me teknikat e terapisë njohëse dhe të sjelljes dhe medikamentet.

Fobitë e mëposhtme janë dhjetë nga objektet ose situatat më të zakonshme që çojnë në frikë dhe simptoma të theksuara të tilla si marramendje, nauze dhe mungesë frymëmarrjeje. Në disa raste, këto simptoma përshkallëzohen në një sulm paniku të plotë. Këto fobi  zakonisht përfshijnë mjedisin, kafshët, frikën e injeksioneve dhe gjakut, si dhe situata të caktuara specifike.

Arachnophobia- Frikë nga merimangat

Arachnophobia është frika e merimangave. Kjo fobi është mjaft e zakonshme. Pamja e një merimange mund të shkaktojë një ndjenjë  frike, por në disa raste, një imazh i një  ose një mendim i një merimange mund të çojë në ndjenja të frikës dhe panikut dërrmuese.

Pra, pse kaq shumë njerëz janë të tmerruar nga to? Ka rreth 35,000 lloje të ndryshme merimangash.

Një nga shpjegimet më të zakonshme për këtë dhe të ngjashme fobi është se krijesa të tilla dikur përbëjnë një kërcënim të konsiderueshëm për paraardhësit tanë të cilët kishin mungesë të njohurive mjekësore dhe mjetet teknologjike për të trajtuar dëmtimet nga kafshët dhe insektet. Si rezultat, evolucioni kontribuoi në një predispozicion për t’u frikësuar këtyre krijesave.

Ophidiophobia- frikë nga gjarpërinjtë

Ophidiophobia është frika e gjarpërinjve. Kjo fobi është mjaft e zakonshme dhe shpesh i atribuohet shkaqeve evolucionare, përvojave personale ose ndikimeve kulturore. Disa sugjerojnë se meqë gjarpërinjtë ndonjëherë janë helmues, paraardhësit tanë që i shmangnin rreziqet e tilla kishin më shumë gjasa të mbijetonin dhe të kalonin poshtë gjenet e tyre. Në një studim të 35 pjesëmarrësve me frikë nga gjarpri, studiuesit gjetën se vetëm 3 prej këtyre individëve ishin kafshuar nga një gjarpër. Në fakt, shumica e pjesëmarrësve kishin pak ose aspak përvoja të drejtpërdrejta me gjarpërinjtë në cilëndo kapacitet.

Një tjetër teori sugjeron që frika nga gjarpërinjtë dhe kafshët e ngjashme mund të lindë nga frika e natyrshme e sëmundjes dhe ndotjes. Studimet kanë treguar se këto kafshë kanë tendencë të provokojnë një përgjigje neveri, e cila mund të shpjegojë pse fobitë e gjarprit janë kaq të zakonshme, por njerëzit nuk tentojnë të shfaqin fobi  të ngjashme me kafshë të rrezikshme si luanë ose arinj.

Frika e lartësisë- frikë nga lartësitë

Acrofobi, ose frika e lartësive, ndikon tek  rreth 23 milionë të rritur. Kjo frikë mund të çojë në sulme ankthi dhe në shmangien e vendeve të larta. Njerëzit që vuajnë nga kjo fobi mund të shkojnë në gjasa të mëdha për të shmangur vendet e larta si ura, kulla ose ndërtesa të larta.

Ndërsa në disa raste kjo frikë e lartësive mund të jetë rezultat i përvojës traumatike, mendimi aktual tregon se kjo frikë mund të ketë evoluar si një përshtatje ndaj një mjedisi ku një rënie nga lartësi paraqet një rrezik të konsiderueshëm. Ndërsa është e zakonshme që njerëzit të kenë një farë frike kur ndeshen me lartësi, një fobi përfshin një frikë të rëndë që mund të sjellë sulme paniku dhe sjellje shmangieje.

Aerophobia-frika e fluturimit

Aerophobia, ose frika e fluturimit, prek rreth 8 milionë të rritur të SHBA, pavarësisht faktit se aksidentet në aeroplan janë në të vërtetë shumë të rralla. Rreth 1 në çdo 3 persona ka njëfarë frike të fluturimit. Disa nga simptomat e zakonshme që lidhen me këtë fobi përfshijnë dridhje, rrahje të shpejtë të zemrës dhe ndjenjë të ç’orientuar.

Frika e fluturimit nganjëherë shkakton që njerëzit të shmangin fluturimin krejtësisht. Shpesh trajtohet me terapinë e ekspozimit, në të cilën klienti gradualisht  futet në fluturim. Individi mund të fillojë thjesht duke imagjinuar veten në një avion përpara se të lëvizë ngadalë në të vërtetë duke u ulur në një avion dhe më në fund duke u ulur në një fluturim.

Cynophobia-Frika e qenve

Cynophobia, ose frika e qenve, shpesh shoqërohet me përvoja specifike personale sit ë kafshimit të qenit në fëmijëri. Ngjarje të tilla mund të jenë mjaft traumatike dhe mund të çojnë në përgjigje të frikës që zgjasin edhe në moshë madhore.

Kjo fobi e veçantë mund të jetë mjaft e zakonshme. Disa vlerësime sugjerojnë se deri në 36 për qind e të gjithë individëve që kërkojnë trajtim për një fobi të veçantë kanë këtë frikë të rëndë të qenve.

Kjo fobi nuk është thjesht një kapje normale e qenve të panjohur; është një frikë e paarsyeshme dhe e tepruar që mund të ketë një ndikim serioz në jetën dhe funksionimin e një personi. Për shembull, një person me këtë fobi mund të ndihet i paaftë për të ecur nëpër një rrugë të caktuar, sepse ata e dinë se ka një qen që jeton në atë lagje. Kjo shmangie mund të ndikojë në aftësinë e individit për të funksionuar në jetën e përditshme dhe për ta bërë të vështirë të shkoj në punë, në shkollë ose në ngjarje të tjera jashtë shtëpisë.

Astraphobia-Frikë nga bubullima dhe vetëtima

Astrafobia është një frikë nga bubullima dhe vetëtima. Njerëzit me këtë fobi përjetojnë ndjenja të mëdha frike kur ndeshen me fenomene të tilla të motit.

Simptomet e astrafobisë janë shpesh të ngjashme me ato të fobive të tjera dhe përfshijnë lëkundje, shkallë të shpejtë të zemrës dhe rritje të frymëmarrjes. Gjatë një stuhie bubullimë ose rrufeje, njerëzit me këtë çrregullim mund të shkojnë në gjatësi të mëdha për t’u strehuar ose fshehur nga ngjarja e motit, si fshehja në shtrat nën mbulesa apo edhe duke u futur në një dollap apo banjë.

Njerëzit me këtë fobi gjithashtu kanë tendencë të zhvillojnë një preokupim të tepruar me motin. Ata mund të kalojnë shumë kohë çdo ditë duke ndjekur motin vendor dhe kombëtar në mënyrë që të dinë se kur mund të ndodhë ndonjë lloj stuhie. Në disa raste, kjo fobi mund të çojë edhe në agorafobinë në të cilën njerëzit kanë aq frikë të ndeshen me rrufe ose bubullimë që nuk janë në gjendje të largohen nga shtëpitë e tyre.

Trypanophobia-Frikë nga injeksionet

Trypanophobia është frika e injeksioneve, një kusht që ndonjëherë mund të shkaktojë njerëzit për të shmangur trajtimet mjekësore dhe mjekët. Ashtu si shumë fobi, kjo frikë shpesh nuk trajtohet, sepse njerëzit shmangin objektin dhe situatën që shkakton. Vlerësimet sugjerojnë se deri në 10 për qind të njerëzve në SHBA janë të prekur nga ky lloj i fobisë.

Kur njerëzit me këtë fobi duhet të marrin  një injeksion, ata mund të përjetojnë ndjenja të tmerrit ekstrem dhe shkallën e lartë të zemrës që çon në procedurë. Disa njerëz madje kalojnë gjatë injektimit. Për shkak se këto simptoma mund të jenë kaq shqetësuese, njerëzit me këtë fobi nganjëherë i shmangin mjekët, dentistët dhe profesionistët e tjerë mjekësor edhe kur kanë një lloj sëmundjeje fizike ose dentale që ka nevojë për vëmendje.

Fobi sociale (Çrregullimi i ankthit social)

Fobia sociale përfshin frikën e situatave sociale dhe mund të jetë mjaft e dobësuar. Në shumë raste, këto phobias mund të bëhen kaq të rënda që njerëzit të shmangin ngjarjet, vendet dhe njerëzit të cilët kanë gjasa të shkaktojnë një sulm ankthi.

Njerëzit me këtë fobi frikë të shikohen ose të nënçmohen para të tjerëve. Edhe detyrat e zakonshme, të përditshme të tilla si të hahet një vakt, mund të jenë ankth-provokues. Shoqata Amerikane e Psikiatrisë raporton se fobia sociale shpesh zhvillohet  gjatë pubertetit dhe mund të zgjas gjatë gjithë jetës nëse nuk trajtohet.

Forma më e zakonshme e fobisë sociale është frika e të folurit publik. Në disa raste, kjo fobi  mund të shkaktoj që njerëzit të shmangin situatat sociale duke përfshirë shkollën dhe punën, të cilat mund të kenë një ndikim të madh në mirëqenien dhe aftësinë e individit për të funksionuar.

Agoraphobia

Agorafobia përfshin një frikë për të qenë i vetëm në një situatë ose vend ku shpëtojnë mund të jenë të vështira. Ky lloj i fobisë mund të përfshijë frikën e zonave të mbushura me njerëz, hapësirave të hapura ose situatave që mund të shkaktojnë një sulm paniku. Njerëzit do të fillojnë të shmangin këto ngjarje të shkaktuara, ndonjëherë deri në atë pikë saqë ata pushojnë së lënë tërësisht shtëpinë e tyre.

Rreth një e treta e njerëzve me çrregullime paniku zhvillojnë agorafobinë. Agorafobia zakonisht zhvillohet diku midis  adoleshencës së vonë dhe mes 30-tave. Shoqata Amerikane e Psikiatrisë raporton se dy të tretat e njerëzve me agoraphobia janë gra. Çrregullimi shpesh fillon si një sulm paniku spontan dhe i papritur, i cili pastaj çon në ankth mbi mundësinë e një sulmi tjetër që ndodh.

Mysophobia

Mofofobia, ose frika e tepruar e papastërtisë, mund të çojë që njerëzit të angazhohen në pastrim ekstrem, larje të pandërprerë të duarve, madje edhe shmangia e gjërave të situatave të perceptuara si të pista. Në disa raste, kjo fobi mund të lidhet me çrregullimin obsesiv-kompulsiv.

Kjo fobi e zakonshme gjithashtu mund të rezultojë në njerëzit që shmangin kontaktin fizik me njerëzit e tjerë për shkak të frikës nga ndotja, përdorimi i tepërt i dezinfektuesve dhe preokupimi i tepërt me raportet e medias rreth shpërthimeve të sëmundjes. Njerëzit me këtë fobi mund të shmangin gjithashtu zonat ku mikrobet kanë më shumë gjasa të jenë të pranishme, siç janë zyrat e mjekëve, aeroplanët, shkollat ​​dhe barnatoret.

Fobitë  janë një nga llojet më të zakonshme të çrregullimeve psikiatrike dhe mund të krijojnë ndërprerje të konsiderueshme në funksionimin dhe mirëqenien e një personi. Për fat të mirë, janë të disponueshme trajtime të sigurta dhe efektive të cilat mund të përfshijnë psikoterapi, ilaçe ose një kombinim të të dyjave.

Trajtimi i duhur varet nga një shumëllojshmëri faktorësh, duke përfshirë simptomat dhe ashpërsinë e fobisë, kështu që gjithmonë është mirë që të konsultoheni me mjekun apo terapistin tuaj në mënyrë që të zhvilloni një plan trajtimi që punon për situatën tuaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here