Mësoni më shumë për migrenën!

0
1036

Migrena është dhimbje koke e  rëndë, e  përsëritur e cila përcillet me dhimbje të madhe.  Mund të paraprihen ose të shoqërohen nga shenja paralajmëruese ndijore dhe simptoma të tjera.

Dhimbja ekstreme që shkakton migrena mund të zgjasë për orë të tëra apo edhe ditë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Migracionit, kjo sëmundje ndikon në 36 milionë amerikanë, ose rreth 12 për qind të popullsisë.

Migrenat mund të ndjekin një atmosferë të shqetësimeve shqisore të pasuara nga një dhimbje koke e rëndë që shpesh shfaqet në njërën anë të kokës. Ata kanë tendencë të ndikojnë tek njerëzit e moshës 15 deri në 55 vjeç.

Fakte në lidhje me migrenën:

 • Disa njerëz që përjetojnë migrenë mund të identifikojnë qartë shkaktarët apo faktorët që shkaktojnë dhimbje koke, siç janë alergjitë, drita dhe stresi.
 • Disa njerëz marrin një simptomë paralajmëruese para fillimit të dhimbjes së kokës së migrenës.
 • Shumë njerëz me migrenë mund të parandalojnë sulmin e plotë duke njohur dhe duke vepruar sipas shenjave paralajmëruese.
 • Medikamente mbi-counter (OTC) mund të eliminojnë ose zvogëlojnë dhimbjen, dhe medikamente të caktuara mund të ndihmojnë disa njerëz me migrenë.
 • Njerëzit që kanë sulme të rënda mund të marrin ilaçe parandaluese.

Shkaktarët e sëmundjes së migrenës…

Shkaku i migrenës ende nuk dihet.

Është dyshuar se ato rezultojnë nga veprimtari jonormale në tru. Kjo mund të ndikojë në mënyrën se si komunikojnë nervat, si dhe kimikatet dhe enët e gjakut në tru. Gjenetika mund ta bëjë dikë më të ndjeshëm ndaj shkaktarëve që mund të shkaktojnë migrenën.

Sidoqoftë, këta janë disa nga shkaqet e kësaj  sëmundje:

 • Ndryshimet hormonale: Gratë mund të përjetojnë simptoma të migrenës gjatë menstruacioneve, për shkak të ndryshimit të niveleve të hormoneve.
 • Përjetimet emocionale: Stresi, depresioni, ankthi, eksitim dhe tronditja mund të shkaktojnë migrenë.
 • Shkaqet fizike: Lodhja dhe mungesa e gjumit, tensioni i gjoksit ose i qafës, pozicioni i dobët dhe mbizotërimi fizik kanë qenë të lidhura me migrenë.
 • Sheqeri i ulët i gjakut mund të veprojnë gjithashtu si shkak.
 • Alkooli dhe kafeina mund të kontribuojnë në nxitjen e migrenës.
 • Disa ushqime specifike gjithashtu mund të kenë këtë efekt, duke përfshirë çokollatën, djathin, frutat e agrumeve dhe ushqimet që përmbajnë tiramin shtesë.
 • Mangësitë e parregullta dhe dehidrimi janë gjithashtu të emëruara si shkaktarë potencialë.
 • Medikamente: Disa pilula gjumi, terapitë e zëvendësimit të hormoneve (HRT), dhe pilula kombinuese kontraceptive janë emëruar të gjitha si shkak i mundshëm.
 • Shkaktar të mjedisit: Ekranet e dridhjes, erërat e forta, tymi i dorës së dytë dhe zhurmat e larta mund të shkaktojnë një migrenë. Dhomat e errëta, ndryshimet e temperaturës dhe dritat e ndritshme janë gjithashtu shkaktarë të mundshëm.

Si mund të trajtohet migrena?

Tani nuk ka shërim të vetëm për migrenën. Trajtimi synon parandalimin e një sulmi të plotë dhe zbutjen e simptomave që ndodhin.

Ndryshimet e jetesës që mund të ndihmojnë në reduktimin e frekuencës së migrenës përfshijnë:

 • duke fjetur mjaftueshëm
 • reduktimin e stresit
 • duke pirë shumë ujë
 • duke shmangur ushqime të caktuara
 • ushtrime të rregullta fizike
 • Disa njerëz gjithashtu zbulojnë se dietat e veçanta mund të ndihmojnë, siç janë gluten-free.

Trajtimi i simptomave të migrenës fokusohet në shmangien e shkakut, kontrollimin e simptomave dhe marrjen e ilaçeve.

Medikamentet:

Ka shumë lloje të ndryshme të ilaçeve të migrenës, duke përfshirë ilaçet kundër dhimbjeve.

Medikamente për trajtimin e migrenës përfshijnë:

 • naproxen
 • ibuprofen
 • Acetaminophen
 • Droga të tjera, siç është aspirina me kafeinë dhe acetaminophen, shpesh mund të ndalojnë dhimbjen e kokës ose të zvogëlojnë dhimbjen.

Shumë ilaçe janë në dispozicion për të blerë në internet, duke përfshirë naproxen, acetaminophen, dhe aspirina me kafeinë. Gjithmonë flisni me mjekun para se të merrni ilaçe të reja.

Simptomat e migrenës…

Edhe pse jo të gjitha llojet e migrenës janë të njëjta, simptomat tipike përfshijnë:

 • dhimbje të forta, zakonisht të kufizuara në një anë të kokës, por të afta të ndodhin në të dyja anët e kokës
 • dhimbje të rënda, pulsuese
 • rritjen e dhimbjes gjatë aktivitetit fizik ose kur ka lodhje
 • pamundësia për të kryer aktivitete të rregullta për shkak të dhimbjes
 • ndjenjë të sëmurë dhe fizikisht të vjella
 • rritja e ndjeshmërisë ndaj dritës dhe zërit, e lehtësuar duke u shtrirë në heshtje në një dhomë të errët
 • Disa njerëz përjetojnë simptoma të tjera të tilla si djersitja, ndryshimet në temperaturë, dhimbje në stomak dhe diarre. /Medican/Oxygenpress.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here