Zbulohet misteri i ngordhjes së qindra elefantëve në Botswana!

Toksinat e krijuara nga algat mikroskopike në ujë shkaktuan ngordhjen e pashpjegueshme më parë të qindra elefantëve në Botswana, thonë zyrtarët e botës së egër.

Sipas BBC, bëhet fjalë për vendin që është “shtëpia” e një të tretës së elefantëve të Afrikës.

Alarmi u ngrit kur kufomat e elefantëve u panë në Delta Okavango të vendit midis majit dhe qershorit.

Zyrtarët thonë se një total prej 330 elefantësh tani dihet se kanë ngordhur nga gëlltitja e cianobaktereve.

Gjuetia pa leje është përjashtuar si një shkak i vdekjes.

Bakteret toksike mund të gjenden natyrshëm në ujë dhe nganjëherë rriten në lulëzime të mëdha të njohura si algat blu-jeshile.

Gjetjet pasojnë muajt e testeve në laboratorë të specializuar në Afrikën e Jugut, Kanada, Zimbabve dhe SHBA.

Shumë prej elefantëve të ngordhur u gjetën afër vrimave të ujitjes, por deri më tani autoritetet e botës së egër kishin dyshuar se bakteret ishin fajtore sepse lulëzimet shfaqen në skajet e pellgjeve dhe elefantët priren të pinë nga mesi.

“Testet tona më të fundit kanë zbuluar neurotoksinat cianobakteriale të jenë shkaku i vdekjeve. Këto janë baktere që gjenden në ujë”, ka thënë të hënën në një konferencë për shtyp Departamenti i Kafshëve të Egra dhe Zyrtari Kryesor i Veterinës i Parqeve Kombëtare, Mmadi Reuben.

Ngordhjet “u ndalën në fund të qershorit 2020, që përkon me tharjen [e ujit]”, citon AFP të ketë thënë ai.

Gjuetia pa leje është përjashtuar si shkak i vdekjes, ashtu si helmimi nga antraksi, sipas zyrtarit të lartë të departamentit të botës së egër Cyril Taolo.

Por ka çështje që ende mbesin të hapura në lidhje me ngordhjet, u tha z. Reuben gazetarëve.

“Ne kemi shumë pyetje për t’u përgjigjur, të tilla si pse vetëm elefantët dhe pse vetëm ajo zonë. Ne kemi një numër hipotezash që po hetojmë”.

Ndryshe, shkruan BBC, cianobakteret, gjenden në të gjithë botën veçanërisht në ujërat e qeta, të pasura me lëndë ushqyese dhe disa lloje të cianobaktereve prodhojnë toksina që prekin kafshët dhe njerëzit.