Zbulimet e teknologjisë në ndërtim

Për dekada dhe dekada, ndërtimi dhe teknologjia nuk janë përzier. Në vitet e fundit, kompanitë janë grumbulluar në industrinë e ndërtimit të pashfrytëzuar për të provuar dhe ofruar zgjidhjet më të reja. Kur flasim për teknologjinë, nuk po flasim vetëm për punën kompjuterike. Ka shumë produkte të reja që po sfidojnë mënyrën se si industria e ndërtimit vepron.

Shumë nga artikujt në këtë janë ende shumë konceptuale dhe do t’i nënshtrohen shumë testimeve gjatë disa viteve të ardhshme, por kjo është një nga bukuritë e përparimeve teknologjike: shumë prej tyre janë mendime ekstreme.

  1. Betoni i elektrifikuar që mund ta shkrijë akullin: Profesori Chris Tuan nga Universiteti i Nebraskës në Linkoln (UNL), ka hulumtuar dhe zhvilluar zgjidhjen e tij për rrugët që mund ta shkrijnë akullin për vite dhe tani është afër një zbulimi të madh. Aktualisht, betoni i elektrizuar i Tuan është duke u testuar nga Administrata e Aviacionit Federal (FAA) për përdorim në pista me bitum, të cilat, sipas tyre, mund të reduktojnë potencialisht vonesat shkaku i motit të linjave ajrore.

Formula për betonin përçues është shumë e thjeshtë, 80%  është përzierje e betonit standard dhe fibrave metalike-20%, me grimca karboni. Shtoni një rrymë të vogël dhe keni sipërfaqe të liruar nga akulli dhe dëbora. 

  1. Telefoni i parë me aspektin termik të integruar: CAT S60: Telefoni inteligjent CAT S60 nuk është vetëm një pjesë e teknologjisë; Është super i qëndrueshëm, ashtu siç do të prisni nga kompania që prodhon ton me pajisje të rënda të ndërtimit. Me aftësinë për të qëndruar nën ujë në thellësi mbi 5 metra për më shumë se një orë, ky mund të jetë telefoni më i qëndrueshëm dhe teknologjikisht funksional për industrinë e ndërtimit. Është kaq e vështirë që në të vërtetë t’ia kalojë syzeve ushtarake. Nëse je hidraulik, do të thotë që mund të bësh foto nën ujë.

Kamera termike e imazhit, e mundësuar nga Lepton Thermal Microcamera Module FLIR, ka një shtrirje prej 15-30 metrash dhe mund të shohë përmes tymit. 

3. Bateritë me kapacitet të lartë: Në një përpjekje për t’i dhënë fuqi mjeteve me kabëll si të atyre që janë pa kabëll, gjigandi i mjeteve, DeWalt, njoftoi vënien në qarkullim të baterive të tensionit 20Volt/ 60 Volt dhe një linjë të re të mjeteve LAN 60 Volt dhe 120 Volt. Pjesa më e mirë? Bateritë e reja ultra të fuqishme janë në përputhje me veglat tuaja të preferuara 20V olt që tashmë i keni. FLEXVOLT, e mbrojtur nga DeWalt si “Bateria e parë e botës që automatikisht ndryshon tensionin kur ndërroni pajisjet”, do të sjellë fuqi të pashembullt për pajisjet LAN, sidomos përveglat e punës si thika dhe sharra rrethore.

Milwaukee Tool njoftoi zyrtarisht synimin e tyre për të vënë në qarkullim paketën e baterisë M18 9.0 që mund të ofrojë fuqi deri në dy herë më të madhe se performanca e baterisë aktuale dhe ka deri në 5 herë performancë më të mirë krahasuar me bateritë standarde të litiumit. Kjo ka më shumë energji për të prerë materiale të rënda dhe më shumë shpejtësi. 

4. Barrierat prej çeliku: Pueblo Kolorado po teston një teknologji të re që gjithashtu mund të bëjë jetën e shoferëve dhe të punëtorëve më të sigurt, ndërsa gjithashtu t’i bëjë gjërat më të lehta. Barrierat e ndërtimit të çelikut po bëjnë jehonë në Pueblo, sipas kanalit lokal të lajmeve KOAA, pasi ato kanë demonstruar të jenë një alternativë më e sigurtë ndaj barrierave të betonit, që aktualisht përdoren në të gjithë botën. Kur një automjet godet betonin, makina dhe betoni shkatërrohen, duke dërguar metalin dhe betonin përmes ajrit dhe një makinë e shkatërruar duke kërcyer në rrugë, duke”kërkuar” që makina të tjera ta godasin atë. Me këto barriera çeliku, makina do të kërcejë jashtë pengesave me pak dëmtim të automjetit ose pengesës. 

5. Rrugët solare: Rrugët diellore janë një rekreacion total i rrugëve prej asfalti dhe betoni që janë përdorur për dekadat e fundit. Ta themi thjesht, sistemi i rrugës përbëhet nga panele gjashtëkëndore prej 70 paundësh me ruajtëse të energjisë diellore të integruar brenda saj. Panelet janë bërë nga një panel ultra i fortë xhami i shkrirë, që mund të përballojë peshën e një gjysmë kamioni.

Është proaktive, aq shumë saqë është lloji i vetëm i sistemit të rrugës që ka një kthim të mundshëm pozitiv në investime. Jo vetëm që këto panele krijojnë energji, ato gjithashtu mund të shkrijnë borën dhe akullin, duke i bërë rrugët më të sigurta për të gjithë shoferët. Disa kompani të tjera kanë filluar testimin e rrugëve që shkrijnë borën, si kjo që lanson ngadalë kripën e shkrirjes së akullit me kalimin e kohës dhe një tjetër që përdor energjinë elektrike për të ngrohur rrugët. Me aftësinë që të jetë e programuar duke shfaqur mbi 16 milionë ngjyra të ndryshme, rrugët gjithashtu mund të zbulojnë rreziqe të mundshme si kafshët në rrugë ose pengesa të tjera. Dritat e programueshme gjithashtu do të eliminonin nevojën për parkim të kushtueshëm dhe mirëmbajtjen e ngjyrës së vijës rrugore.

Departamenti amerikan i Transportit i ka dhënë disa prej granteve për fillimin e teknologjisë Idaho për të përsosur konceptin e rrugëve diellore dhe tani qytetet po i japin konceptit teste të botës reale. Një nga testet e para këto rrugë do të dalin kundër është një ndalesë tjetër përgjatë Route 66 historike në Conway, Missouri. Ndalesa tjetër do të testojë përfitimet e panelit, si dhe qëndrueshmërinë e saj, si në rastin e rrugës dhe trotuarit. 

6. Dorezat robot: Robonaut 2 fillimisht ishte projektuar për astronautët që t’i lejonin ata të bënin detyra shumë më shpejt në hapësirë. Bazuar në sukseset e tij në planete të tjera, koncepti tani po ndryshohet për të qenë i dobishëm në Tokë. Sipas Wired, GM është bashkuar me një firmë të teknologjisë mjekësore të quajtur Bioservo për ta bërë këtë një realitet. Një bateri e pajisjes së fuqisë është e lidhur me një bord të kontrollit me madhësi të telefonit të mençur, i cili është i lidhur me dorezë. Programimi i dorezës i lejon punëtorët të mirëmbajnë kapjen në një vegël për detyra të përsëritura pa shumë përpjekje.

7. Dorezat e sigurisë që i ruajnë gishtat e juaj nga thyerja: Kompania kiliane Resafe beson se mund të kenë gjetur ekuilibrin e duhur të mbrojtjes dhe funksionalitetit me vënien në treg të dorezës së tyre të sigurisë Mark VIII. Njësoj si një çantë shpine tradicionale çeliku, këto doreza mbrojnë majat e gishtave tuaj me përdorimin e një materiali termoplastik, kështu që ju ende mund të mbani ndjeshmërinë e gishtit dhe aftësitë motorike. Mbrojtja e gishtërinjve ju mbron nga ndikimet dhe madje edhe prerjet dhe shpimet. Ju ende duhet të ushtroni kujdes ekstrem për t’u siguruar që akoma nuk e dëmtoni dorën tuaj, pasi ato mbrojnë vetëm majat e gishtërinjve tuaj. 

8. ”Betoni” i papërkulshëm: Sfiduesit më të rinj për problemin e fleksibilitetit të betonit janë një grup shkencëtarësh nga Universiteti Teknologjik Nanyung (NTU) në Singapor. Ekipi e quan produktin e tyre “ConFlexPave” dhe jo vetëm që përkulet nën presion, ndryshe nga betoni, është edhe më i hollë dhe ndoshta edhe më i fortë se “vëllezërit” e tij tradicionalë. Në një njoftim për shtyp, Prof. Chu Jian i NTU shpjegoi: “Ne kemi zhvilluar një lloj të ri betoni që mund të zvogëlojë në masë të madhe trashësinë dhe peshën e pllakave të parapërgatitura të trotuarit, duke mundësuar kështu instalimin e efektshëm, ku pllakat e reja të betonit përgatiten jashtë vendit dhe mund të zëvendësojnë lehtësisht ato të vjetruara “. 

9. Mjet transporti që vozitet vetë dhe është pa kabinë: Komatsu ka prodhuar automjete të pavarura për industrinë e minierave që nga viti 2008, përpara se të fillonim të shihnim makinat autonome të Google dhe Tesla. Që nga ajo kohë, thotë Komatsu, mbi 1 miliard ton djerrina dhe minerale janë larguar nga kamionët e tyre. Kamioni i ri Komatsu që vozitet vetë do të jetë i pari pa një kabinë  për shofe. Pa kabinë, kamioni do të jetë i balancuar mirë, ndërsa është i ngarkuar dhe i shkarkuar. Duke peshuar në 458 ton (416 tonë metrikë), makina gjigante ka një ngarkesë prej 253 ton (230 tonë metrikë).