Vrapimi ndihmon në shumëçka

Two men on an early morning run.

Vrapimi është i mirë për shumë gjëra. Ai mund të ndihmojë me vetëbesimin dhe madje edhe rritjen e jetëgjatësisë. Por, çka nëse gjithashtu mund të ndihmojë në zbutjen e efekteve të stresit kronik? 

Kjo është gjetja e hulumtimeve të reja nga Universiteti Brigham Young në Utah, i cili thotë se ata që vrapojnë gjatë stresit kronik mund të ndihmojnë veten  në ruajtjen e kujtesës së tyre.

Në tru, formimi i kujtesës dhe kujtesa funksionojnë më mirë kur lidhjet ndërmjet neuroneve janë forcuar me kalimin e kohës, një proces i quajtur fuqizimi afatgjatë. Por stresi kronik apo i zgjatur dobëson këtë proces, duke ndikuar në kujtesën tonë.

“Ushtrimi është një mënyrë e thjeshtë dhe me kosto efektive për të eliminuar ndikimet negative në kujtesën e stresit kronik”, tha autori i studimit njëherësh profesor i fiziologjisë dhe biologjisë zhvillimore në BYU. Jeff Edwards.

Studimi i Edwards përfshinte eksperimente në minj, me një grup brejtësish që drejtonin rrota gjatë një periudhe katër javore, mesatarisht pesë kilometra në ditë. Grupi i dytë u la i ulur. Gjysma e secilit grup pastaj u ekspozuan ndaj situatave që nxisin stresin, me studiuesit më vonë duke kryer eksperimente elektro-fiziologjike për të matur nivelet e LTP në të gjitha trurin e kafshëve.

Doli që minjtë e stresuar të cilët kishin ushtruar shfaqnin LTP dukshëm më të lartë se minjtë e stresuar të cilët nuk e kishin. Gjithashtu, studiuesit gjetën se minjtë e stresuar që ushtronin kryer ashtu si edhe në një eksperiment në drejtimin e labirintit si minjtë e pa stresuar që ushtronin. Së fundi, ushtrimi i minjve bëri në mënyrë të konsiderueshme më pak memorie të memories në labirint sesa minjtë e ulur.

Stresi është një çështje e rëndësishme shëndetësore në vendet e zhvilluara. Shoqata Psikologjike Amerikane vlerëson se në vitin 2015,  37% e të rriturve të SHBA ndihen të mbingarkuar nga stresi. Çdo gjë për të ndihmuar përmirësimin e kësaj është një pozitive.

“Situata ideale për përmirësimin e kujtesës do të ishte të mos përjetojmë stres dhe në të njëjtën kohë të jemi aktiv”, thotë Edwards. “Natyrisht, ne nuk mund ta kontrollojmë gjithmonë stresin në jetën tonë, por ne mund të kontrollojmë atë për aq sa ushtrojmë. Është e rëndësishme të dimë se ne mund t’i luftojmë ndikimet negative të stresit në trurin tonë vetëm duke vrapuar./ OxygenPress