Varfëria dhe Liria – Poezi nga Andon Zako Çajupi

Jam i varfër, po i lirë,

ndaj më pëlqen varfëria;

kush do të rrojë më mirë,

s’urdhëron dot veten e tia.

 

Mbreti, sikur të më thotë:

«Hajde në pallat me mua,

të gëzosh dhe ti në botë^,

do t’i them: «Zot, nukë dua;

për të ngrën’ e për të pirë

nukë mund të shes lirinë;

 

i varferi rron më mirë

s’ai që do madhërinë.

S’më duhet ergjëndi mua,

dua lirine dhe ndere,

dua te bej si te dua,

jo si te duan te tjere.

 

Kush mund e ben si do vete,

ben si thote Perendia,

nuke ka ne kete jete

gje m’e vyer se liria./OxygenPress.info