Vaksinë kundër Alzheimerit

Hulumtime të shumta të bëra nga shkencëtarët në Britani, tregojnë se atje ka rreth 500 mijë njerëz të cilët vuajnë nga sëmundja Alzheimer, sëmundje e cila rezulton në humbje të  memories.

Edhe pse rreziku rritet me moshën, mijëra njerëz të diagnostikuar janë nën moshën 65 vjeçare.

Deri tani nuk është gjetur kura, por ka medikamente të cilat mund të reduktojnë humbjen e memories dhe fokusit, por këto nuk i lehtësojnë simptomat ose nuk e rrisin performancën e neuroneve të trurit të cilat janë të paprekura.

Një pjesë e problemit në zhvillimin e barërave është se shkaqet e Alzheimerit ende nuk kuptohen plotësisht. Për më tepër, sëmundja është gjithashtu sfiduese për të luftuar, sepse, si kanceri, nuk është shkaktuar nga një patogjen pushtues. Ajo del nga biologjia jonë – nga diçka që qelizat tona janë të prira për të bërë.

Por, gjithashtu, si kanceri, një nga qasjet më premtuese për të luftuar këtë sëmundje është përdorimi i sistemit tonë imunitar për të shmangur sëmundjen me anë të imunoterapisë.

Imunoterapia punon në të njëjtën mënyrë si vaksinat, duke ndihmuar sistemin imunitar të njohin dhe sulmojnë qelizat e kancerit.

Bazuar në këtë formë të terapisë, disa kompani farmaceutike po përpiqen të bëjnë një vaksinë kundër Alzheimerit.

Disa ilaçe imunoterapeutike tani janë duke u testuar në klinika tek vullnetarët për të parë nëse ato janë të sigurta dhe efektive.

Ka arsye të mira për të shpresuar që strategjia e vaksinimit në fund të fundit të jetë e efektshme për trajtimin ose largimin nga kjo gjendje e përhapur, shkatërruese dhe fatale.

Alzheimer është shkaktuar nga dy proteina mashtruese – molekulat që kryejnë pjesën më të madhe të punës në qelizat tona./alsat